Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 15:50

Σάρισα, το φημισμένο δόρυ των οπλιτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σάρισα, το φημισμένο δόρυ των οπλιτών του Μεγάλου ΑλεξάνδρουΗ σάρισα, είναι το δόρυ που κατέστησαν διάσημο οι φαλαγγίτες του Μεγάλου Aλεξάνδρου σε όλη την οικουμένη και η ιστορία της ξεκινάει από την εποχή που ο Φίλιππος ανήλθε στο θρόνο της Mακεδονίας.
Εκείνη την εποχή, οι στρατιώτες του μακεδονικού στρατού ήταν οπλισμένοι με ένα δόρυ που ονομαζόταν σάρισα και ήταν ένα δόρυ, μήκους περίπου 2,5 μέτρων, που το χρησιμοποιούσαν οι οπλίτες σε μάχες εκ παρατάξεως και μπορούσαν να το χειρισθούν με το ένα χέρι.


Σάρισα, το φημισμένο δόρυ των οπλιτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.O Φίλιππος, θέλοντας να ενισχύσει το στρατό του και εμπνευσμένος από ένα δόρυ (μήκους περίπου 4 μέτων) που είχε δημιουργήσει ο Aθηναίος στρατηγός Iφικράτης για τους πεζοναύτες του (ή από τα μακριά δόρατα που χρησιμοποιούσαν κάποιες θρακικές φυλές), αποφάσισε να επιμηκύνει την σάρισα στα 5,5 μέτρα.
Mε τον τρόπο αυτό, δημιουργήθηκε μία νέα σάρισα, η οποία εκτός από το μεγάλο μήκος, διέθετε σιδερένια αιχμή, ορειχάλκινο σαυρωτήρα καθώς και μία δευτερεύουσα αιχμή που χρησιμοποιείτο τόσο για να την καρφώνουν στο έδαφος όσο και για να αποτελειώνουν πεσμένους αντιπάλους.
Η σάρισα ήταν κατασκευασμένη από σκληρό ξύλο κρανιάς, δέντρο που αφθονεί στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας (της Άνω Μακεδονίας των αρχαίων). Η κρανιά φτάνει σε μεγάλο ύψος με ευθύ κορμό, παρέχοντας έτσι δόρατα με μεγάλο μήκος, σχετικά ελαφρά, με σκληρότητα και αντοχή.
Επειδή το ιδιαίτερα μεγάλο μήκος της σάρισας, καθιστούσε απαγορευτική τη χρήση της με το ένα χέρι και οι σαρισοφόροι έπρεπε να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους για να χειρίζονται, υιοθετήθηκε μία μικρότερη ασπίδα, η πέλτη, την οποία αναρτούσαν από τον ώμο τους οι φαλαγγίτες με ένα δερμάτινο λουρί.
Απέναντι στα παραδοσιακά δόρατα των 2,5 μέτρων, η υπερμεγέθης σάρισα ήταν ένα πραγματικά θανατηφόρα και έτσι η χρήση της, έδωσε την υπεροχή στις πεζοπόρες δυνάμεις του Φιλίππου και ένα συντρηπτικό πλεονέκτημα στις μάχες με αντίπαλους τους στρατούς των άλλων ελληνικών πόλεων.
Oι φαλαγγίτες, σημαδεύοντας τα πρόσωπα των αντιπάλων, πετύχαιναν θανάσιμα πλήγματα με φονική ακρίβεια.
Η σάρισα με τα χρόνια πέρασε σιγά-σιγά και στο οπλοστάσιο των υπολοίπων Eλλήνων, ενώ το μέγεθος της μεγάλωνε διαρκώς. Έτσι κατά τον 2ο αιώνα, το μήκος της ξεπέρασε τα 6,5 μέτρα και η χρήση της σταμάτησε μετά την κατάκτηση του ελληνικού χώρου και των ελληνιστικών βασιλείων από τους Pωμαίους.

 

 

 

 

Διαβάστηκε 4488 φορές