Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 16:37

Είμαι «ικανός» και θα κερδίσω! Αλλά η ικανότητα δεν οδηγεί από μόνη της στην επιτυχία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

FRAGO3Φανταζόμαστε έναν αθλητή σε μια πολύ καλά δομημένη αγωνιστική προετοιμασία, με πολλή δουλειά σε τεχνικό και σωματικό επίπεδο, με μεγάλη εστίαση στη διατροφή και στην εκγύμνασή του, με πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και πολλές ώρες αποθεραπείας και «προσοχής» του εαυτού. Δείχνει να έχει προετοιμαστεί άρτια, βιώνει υψηλή αυτοπεποίθηση, εμφανίζεται σίγουρος για την καλή του απόδοση και το ανάλογο αποτέλεσμα. Θεωρεί ότι με τόσο καλή προετοιμασία, είναι δεδομένο και το καλό αποτέλεσμα.

Το οποίο τελικά δεν ήρθε……

Γιατί δεν είχε την απόδοση που περίμενε, ενώ όλα έδειχναν να έχουν γίνει «τέλεια»;

Γιατί μεταξύ της προετοιμασίας και της επιθυμητής απόδοσης, μεσολαβεί η «Αγωνιστική Συμπεριφορά». Είναι ο παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει αν «θα βγει» η δουλειά που έχει κάνει, αν θα καταφέρει να ξεδιπλώσει όλη την ικανότητά του μέσα στον αγώνα.

Η αγωνιστική συμπεριφορά, σχεδόν σε κάθε άθλημα, απαιτεί απελευθέρωση ενέργειας, με υψηλή κινητικότητα και εγρήγορση, υψηλή συγκέντρωση και εστίαση στα κατάλληλα στοιχεία, με επίμονη προσπάθεια και «μαχητικότητα», με έλεγχο του εαυτού και των συναισθημάτων του.

Όσο καλός και να είναι ένας αθλητής σε τεχνικό επίπεδο, όσο καλή φυσική κατάσταση και αν διαθέτει, όσο «κορυφαίος» και αν είναι στο άθλημά του, αν δεν καταφέρει να συγκεντρωθεί και να απελευθερώσει ενέργεια, το αποτέλεσμα δεν θα έρθει. Η διαδικασία δεν είναι αυτόματη, απαιτεί συνεχή εγρήγορση από τον αθλητή.

Για το λόγο αυτό συντελούνται οι «μεγάλες εκπλήξεις», η επικράτηση του «αδύναμου έναντι του φαβορί» και άλλες συνθήκες που συναντώνται στον αθλητικό χώρο: Γιατί οι αθλητές ή οι ομάδες αποκτούν την ψευδαίσθηση ότι «ό,τι δουλειά έκανα στην προετοιμασία, θα κερδίσει από μόνη της….». Ειδικά στον αθλητισμό, τίποτε δεν φαίνεται να είναι δεδομένο και τίποτε δεν κερδίζεται ή δεν χάνεται πριν πραγματοποιηθεί ο αγώνας.

Και εκεί κυρίαρχο ρόλο παίζει η «Αγωνιστική Συμπεριφορά»!

 

Γιάννης Ζαρώτης MSc-Phd

Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος

www.psychology.org.gr

Διαβάστηκε 1225 φορές