Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 12:03

Πολεμικές Τέχνες: τρόπος ζωής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Πολεμικές Τέχνες είναι τρόπος ζωής

Οι Πολεμικές Τέχνες, στο πέρασμα των αιώνων, μεταφέρουν μια δέσμίδα κοινωνικών αξιών σμιλευμένες με ήθος που γίνεται έθος, νηνεμία και αξιοπρέπεια. Η ειλικρίνεια, ο σεβασμός στο Θεό, στη φύση και, πάνω από όλα, στον άνθρωπο, είναι οι αρχές που πρεσβεύουν οι Πολεμικές Τέχνες, οι οποίες διδάσκονται στην άρχουσα τάξη, μαζί με την ποίηση, την τοξοβολία και την καλλιτεχνία.

Εμείς, ως συνεχιστές της Τέχνης, έχουμε χρέος να προάγουμε την ποιότητα και την αίγλη των Πολεμικών Τεχνών, σμιλεύοντας υγιείς και μορφωμένες προσωπικότητες, ανιδιοτελείς, με θετική προδιάθεση και ήθος, πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα. Είμαστε υπεύθυνοι για την κοινωνικοποίηση των παιδιών που ασχολούνται με τις Π.Τ. και γι’ αυτό, η σοβαρότητα του λόγου πρέπει να συνάδει με τη σοβαρότητα των πράξεών μας.

Σκοπός μας είναι η πολυεπιστημονική προσέγγιση της Τέχνης του «Άδειου Χεριού» , δίνοντας επιστημοσύνη στο ΚΑΡΑΤΕ:
ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Οι Πολεμικές Τέχνες είναι τρόπος ζωής .Η υπομονή, η αυτοσυγκράτηση, η συνεχής προσπάθεια για την πραγματοποίηση ανιδιοτελών στόχων, η επιμονή και η ενδελεχής καλλιέργεια του πνεύματος, με την επιδαψίλευση ασκήσεων του ερειστικού και μυϊκού συστήματος, είναι αξίες που πλαισιώνουν την Τέχνη.

Κατ’ ουσία πρόκειται για ένα πολιτισμικό στοιχείο το οποίο έχει παραλειφθεί, έμμεσα δηλαδή, διαμέσου ενός τρίτου πολιτισμού. Συγκεκριμένα, οι πολεμικές τέχνες είναι προϊόν των κοινωνιών της Άπω Ανατολής, το οποίο έχει υιοθετηθεί από την Αμερικανική κοινωνία και δι’ αυτής έχουν διαδοθεί στην Ευρώπη, και βεβαίως και στη χώρα μας. Συνεπώς, αναφύεται ένα πρόβλημα ως προς την παραχάραξη της λειτουργικότητας των πολεμικών τεχνών από την αρχική τους κοιτιδα, σε σχέση με το κοινωνικό μόρφωμα στο οποίο αναπτύχθηκαν και από το οποίο έχουν διαδοθεί, μαζί με άλλα πολιτιστικά στοιχεία, στη δική μας κοινωνία.

- Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των νέων. Ιδιάζουσα μορφή γνώσης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για την άρτια κοινωνικοποίηση των εκπαιδευομένων. Συμβάλλουν στην πνευματική κατάρτιση και σωματική διάπλαση αυτών. Είναι τέχνη η οποία δίνει πρακτικές γνώσεις και συγχρόνως αποτελεί ΄΄τροφή΄΄ για το πνεύμα και την ψυχή των ατόμων. Το ήθος, η ευγένεια, η πειθαρχία , η υπομονή και επιμονή αλλά και η αυτοπειθαρχία είναι αγαθά που προσφέρονται απλόχερα από τους δασκάλους των πολεμικών τεχνών . Ο σεβασμός και η αγάπη στο Θεό και στον άνθρωπο αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία γίνεται η εκπαίδευση των μαθητών. Σκοπός της τέχνης είναι να σμιλέψει πολίτες με αξιοπρέπεια, χωρίς δόλο προσπαθώντας να ΄΄πολεμήσουν΄΄ τα ελαττώματα του εαυτού τους και όχι τους άλλους. Οι πολεμικές τέχνες συντελούν στην τελειοποίηση των ανθρώπων. Η αρμονία και η ισορροπία του μυαλού με το σώμα είναι τα είναι το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης στη τέχνη.Aυτή είναι εν συντομία η σφαιρική όψη των πολεμικών τεχνών.Στην ανατολή ανήκει στην ΄΄ελίτ΄΄ των τεχνών και διδάσκεται από σοφούς δασκάλους με υψηλή μόρφωση και έντιμο βίο. Χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα της Ανατολής.

Ένα μέρος των πολεμικών τεχνών, όντας τροποποιημένο από το δυτικό πολιτισμό και κουλτούρα, έγινε άθλημα με κανονισμούς, απαγορεύσεις και ποινές. Ορισμένα από αυτά τα είδη πολεμικών τεχνών ανέχονται τη βία και προσπαθούν να την περιορίσουν μέσω των κανονισμών . Αποτέλεσμα είναι οι αθλητές και οι φίλαθλοι να εκδηλώνουν λιγότερο τη βία κατά τη διάρκεια των αγώνων. Όμως υπάρχουν κάποια είδη πολεμικών τεχνών τα οποία είναι άκρως επιθετικά και η βία είναι βασικό στοιχείο αυτών. Αποτέλεσμα αυτών των ΄΄πολεμικών ΄΄– αθλητικών δραστηριοτήτων είναι η ωμή σωματική βία, τόσο μεταξύ των αθλητών οι οποίοι γρονθοκοπούνται μέχρι τελικής πτώσης, όσο και από τους φιλάθλους οι οποίοι αποζητούν την ευχαρίστηση των μύχιων βίαιων ενστίκτων τους μέσα από τη λεκτική και σωματική βιαιότητα που εκδηλώνουν ΄΄οι πολεμιστές΄΄ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, η οποία είναι μέχρι τέλους.

Αυτή η μετάλλαξη των πολεμικών τεχνών , τις αμαυρώνει ως τέχνη και ως τρόπο ζωής . Οι αξίες και οι αρχές που πρεσβεύουν, πάντα σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα και το αξιακό σύστημα που επικρατεί, καταρρέουν . Αποτέλεσμα αυτής της μετατροπής είναι να χρησιμοποιούνται οι πολεμικές τέχνες ως μέσο επίτευξης βίαιων ενεργειών . Επικρατώντας η σωματική διάπλαση και παρακμάζοντας ο τομέας της πνευματικής καλλιέργειας, οι τέχνες παρήκμασαν και πέρασαν από τα ανώτατα κοινωνικά στρώματα στα κατώτερα, τα οποία και τις χρησιμοποιούν ως βία και για την επίτευξη παράνομων δραστηριοτήτων.

Μέσα από την εκπαιδευση και το διαλογο,θα προσπαθησουμε να συνεχισουμε την ΄΄τέχνη΄΄ ως τρόπο ζωής και να μειωσουμε τις πιθανοτητες παρεκκλισης και την εκδηλωση επιθετικής και βίαιης συμπεριφορας.Όμως, σε μια άδικη επίθεση, ο εκπαιδευόμενος θα αμυνθει για να υπερασπισει τη σωματική του ακεραιοτητα και για να μην θυματοποιηθει σε οποιαδηποτε στιγμη της καθημερινότητας:στο Σχολειο, στο σπιτι, στο δρόμο,στο αυτοκίνητο, σε παρεα, σε κλαμπ ! Πολυσχιδες το αντικειμενο αλλα και η διδασκαλια αυτου τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Με εκτίμηση

Δρ.Δέσποινα Σβουρδακου..

Διαβάστηκε 1286 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τι είναι το kime; Η Πυγμή στην Αρχαία Ελλάδα »