Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019 15:59

Sambo, η πολεμική τέχνη των Ρώσων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Sambo, η πολεμική τέχνη των Ρώσων.Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, αναπτύχθηκε στη Ρωσία το SAMBO (са́мбо), ένα μαχητικό άθλημα που συνδύαζε την πάλη, το judo, το Jujutsu και τα τεχνικά χτυπήματα σε μια μοναδική πολεμική τέχνη που μπορούσε να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε απειλή.
Η λέξη "SAMBO" είναι συντομογραφία του Samozashchita Bez Oruzhiya (самозащита без оружия ), το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "αυτοάμυνα χωρίς όπλα".


Sambo, η πολεμική τέχνη των Ρώσων.Το Sambo είναι σχετικά σύγχρονο, καθώς η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1918, όταν ο Λένιν δημιούργησε το Vsevobuch (γενική στρατιωτική εκπαίδευση) υπό την ηγεσία του N.I. Podvoyskiy για την εκπαίδευση του Κόκκινου Στρατού ώστε να βελτιώσει τις ικανότητες των στρατιωτών σε μάχη σώμα με σώμα. Το έργο της ανάπτυξης και διοργάνωσης της στρατιωτικής εκπαίδευσης του Κόκκινου Στρατού ανατέθηκε στον Voroshilov, ο οποίος με τη σειρά του δημιούργησε το κέντρο φυσικής κατάρτισης NKVD (Αθλητική Εταιρεία Dynamo).
Δημιουργοί του sambo ήταν ο Viktor Afanasyevich Spiridonov και ο Vasili Oshchepkov. Ο Spiridonov, ανέπτυξε τα πρώτα προγράμματα για ειδικά μαθήματα στο sambo, τα οποία σύντομα έγιναν μυστικά.
Sambo, η πολεμική τέχνη των Ρώσων.Προκειμένου να προετοιμαστούν οι νέοι για την στρατιωτική τους θητεία στη δεκαετία του '30, προτάθηκε να μελετηθούν οι τεχνικές μάχης sambo που δεν συνεπάγονται τραυματισμούς. Αυτό το μέρος των μη επικίνδυνων τεχνικών απομονώθηκε και στη συνέχεια έγινε ένα είδος πάλης.
Εκτός από τη δοκιμή και την έρευνα της τεχνικής και τακτικής εκπαίδευσης, ερευνήθηκαν επίσης και τα αντανακλαστικά στη μάχη και η σταθερότητα της ψυχής ενός μαχητή σε μια αγχωτική κατάσταση ενός πραγματικού πεδίου μάχης.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε ένα πανίσχυρο παγκόσμιο σύστημα combat sambo, το οποίο τελειοποιήθηκε απο τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις σε πραγματικές συνθήκες μάχης και έγινε μία από τις πιό θανατηφόρες πολεμικές τέχνες.
Sambo, η πολεμική τέχνη των Ρώσων.Οι τρομερά αποτελεσματικές τεχνικές του sambo υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας της Ρωσίας καθώς και και απο τις επίλεκτες μονάδες (Spetsnaz) του ρωσικού στρατού.
Ο Spiridonov ήταν βετεράνος αγώνα του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου και ένας από τους πρώτους εκπαιδευτές πάλης και αυτοάμυνας που προσέλαβε το NKVD. Το υπόβαθρό του περιελάμβανε την ελεύθερη πάλη, την ελληνορωμαϊκή πάλη, πολλά τουρκικά λαϊκά στυλ πάλης και το ιαπωνικό jujutsu. Ως επιθεωρητής του NKVD, ταξίδεψε στη Μογγολία και την Κίνα για να παρατηρήσει τις φυσικές μορφές μάχης τους.
Sambo, η πολεμική τέχνη των Ρώσων.Ο Oshchepkov πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του στην Ιαπωνία και στην εξάσκηση στο Tenno Shin'yo Ryu, το Kito Ryu και το Fusen Ryu Jiu-Jitsu από τον ιδρυτή του judo, Kano Jigoro.
Ο Spiridonov και ο Oshchepkov ανέπτυξαν ανεξάρτητα δύο διαφορετικά στυλ, τα οποία τελικά συγχωνεύθηκαν και έγιναν αυτό που είναι γνωστό ως sambo. Σε σύγκριση με το σύστημα του Oshchepkov, το οποίο ονομάζεται "Free wrestling" στη Ρωσία (γνωστό στη Δύση ως πάλη-catch, το στυλ του Spiridonov ήταν λιγότερο βάναυσο. Ήταν επίσης λιγότερο εξαρτημένο από τη μυική δύναμη, την οποία ο Spiridonov δεν διέθετε λόγω των τραυματισμών που υπέστη κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση των τεχνικών του Sambo, βοήθησαν και οι Anatoly Kharlampiyev και Ι. V. Vasiliev, οι οποίοι ταξίδεψαν τότε σε όλο τον πλανήτη για να μελετήσουν τις τοπικές μαχητικές τέχνες όλου του κόσμου. Μετά από μελέτες δέκα ετών, δημιουργήθηκε ο κατάλογος των τεχνικών που συνέβαλε στη διαμόρφωση της πρώιμης μορφής της πολεμικής τέχνης που γνωρίζουμε σήμερα ως Sambo.
Ο Anatoly Arkadyevich Kharlampiev, που ήταν ο δάσκαλος πολλών γενεών μαχητών sambo, ένας πραγματικός πρωτοπόρος σε αυτή τη ρωσική πολεμική τέχνη, προήγαγε αυτή την τέχνη αυτοάμυνας, την ανάπτυξη και την επίδειξή της σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, συναντήσεις και έγραψε πολυάριθμα βιβλία για τις τεχνικές και τακτικές μάχης του sambo, καθώς και για τα εφαρμοσμένα τμήματα για επίσημη χρήση διαφόρων εξουσιαστικών δομών.
Sambo, η πολεμική τέχνη των Ρώσων.Το 1970, ο David L. Rudman, ένας άλλος εξαιρετικός αθλητής και δάσκαλος, 6ος παγκόσμιος πρωταθλητής, Επίτιμος Δάσκαλος Αθλητισμού της ΕΣΣΔ, δημιούργησε τη σχολή Sambo-70, η οποία έφερε δεκάδες πρωταθλητές από τη Ρωσία, την ΕΣΣΔ, την Ευρώπη και τον κόσμο στις τεχνικές του Sambo.
Μετά την εποχή της perestroika, δόθηκε νέα ώθηση στην ανάπτυξη του combat sambo, αφού με την "ελευθερία" της πληροφορίας, πολλά είδη πολεμικών τεχνών (ειδικά των ανατολικών) εμφανίσθηκαν στη Ρωσία και πολλοί Ρώσοι αθλητές του sambo, ξεκίνησαν μαθήματα σε διάφορες σχολές πολεμικών τεχνών όπως aikido, karate, wushu και άρχισαν να λατρεύουν το kickboxing sensei, το savate και άλλους εξωτικούς τύπους πολεμικών τεχνών.
Από το 1986 έως και το 1988, οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές Zhukov AG, Maly Α.Α. και Α., Muleev R.A. εκπόνησαν ένα πρόγραμμα κατάρτισης στο sambo, των αστυνομικών και της νεολαίας της πόλης Zhukovsky της περιφέρειας της Μόσχας και διοργανώθηκαν προπονήσεις και επιδείξεις μάχης σε σχολικά γυμναστήρια και σε θερινά αθλητικά στρατόπεδα.
Το 1991, οι συγγραφείς A.G. Zhukov, V.A. Tikhonov και Ο.Α. Ο Shmelev έγραψαν το πρώτο βιβλίου του Combat Sambo το "Combat Sambo for All", το οποίο εκδόθηκε σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα και σε πολλές ακόμη επανεκδόσεις.
Sambo, η πολεμική τέχνη των Ρώσων.Σήμερα, άξιος διάδοχος του D.L. Rudman, είναι ο Renat Alekseevich Layshev, ο οποίος, τιμήθηκε ως ο καλύτερος δάσκαλος της Ρωσίας.
Το Δεκέμβριο του 1992, ο Α.Α. Small προσφέρθηκε να διοργανώσει αγώνες combat sambo. Οι κανόνες ανταγωνισμού αναπτύχθηκαν και δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο βιβλίο των V.V. Volostny, Α.Ο. Zhukov και V.A. Tikhonov "Εγκυκλοπαίδεια του Combat Sambo" (Συνολική κυκλοφορία έως το 1993, περίπου 300 χιλιάδες αντιτύπα σε 6 γλώσσες).
Από το 1995, ο Sergey Nikolaevich Gromov, επικεφαλής του Sambo-70 sports club, έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη του combat sambo.
Από τα μέσα της δεκαετίας του '80, οι πρωταθλητές και οι νικητές παγκόσμιας κλάσης εκπαιδεύονται από τον Valery V. Volostnykh έναν ταλαντούχο προπονητή, μαθητή του A.A. Kharlampiev, τελειόφοιτο των Παιδαγωγικών Επιστημών και Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ινστιτούτου Moscow Power Engineering Institute.
Οι μαθητές του Oleg Zakharov, Sergey Akinin, Dmitry Kaun και άλλοι τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει στις υψηλότερες θέσεις του βάρθρου στους πιο διάσημους διαγωνισμούς.
Με βάση το MEI (TU), εμφανίστηκε το Combat Sambo Center όπου διεξάγεται σκόπιμη, συστηματική και συστηματική επιστημονική και πρακτική εργασία σχετικά με τη θεωρία, τη μεθοδολογία και την πρακτική χρήση του combat sambo, η οποία ήταν μια περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης Kharlampiev στο νέο στάδιο τελειοποίησης της. Μεταξύ των μαθητών και των μαθητών του Κέντρου είναι πρωταθλητές και νικητές όλων των ρωσικών και διεθνών αγώνων, ευρωπαϊκών, ευρασιατικών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων του sambo.
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του sambo, όπως το αθλητικό Sambo και το μαχητικό Sambo (Combat Sambo ή στα Ρωσικά: Боевое Самбо, Boyevoye Sambo), αν και οι τεχνικές και οι αρχές του sambo μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά άλλα μαχητικά αθλήματα).
Το Combat Sambo, που χρησιμοποιήθηκε και εξελίχθηκε για την εκπαίδευση του ρωσικού στρατού, μοιάζει με τις σύγχρονες μικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ), συνδυάζει judo, Jujutsu, πυγμαχία, πάλη και χτυπήματα στο κεφάλι και την βουβωνική χώρα και υιοθετήθηκε σαν στυλ από αρκετούς ρώσους και άλλους αθλητές του ΜΜΑ.
Η αποτελεσματικότητα αυτής της πολεμικής τέχνης οφείλεται στα τρία στοιχεία της δομής της, δηλαδή από τρία συστατικά: BOXING + SAMBO + ADAPTERS (τεχνικές προσορμογής). Οι τεχνικές προσαρμογής του combat sambo αναπτύχθηκαν από τον ακαδημαϊκό G.S. Popov και έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την ασφαλή μετάβαση από τη μέση απόσταση στο κλείσιμο, καθώς και τη συνεπή χρήση των τεχνικών του sambo και της πυγμαχίας. Η δεδομένη διαμόρφωση παρέχει τη συγχώνευση αρκετών τύπων πολεμικών τεχνών σε ένα ενιαίο σύστημα που έχει ως σκοπό να σταματήσει έναν οπλισμένο ή άοπλο αντίπαλο στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Τα πρώτα πρωταθλήματα FIAS World Combat Sambo διεξήχθησαν το 2001 και Ομοσπονδία του Combat Sambo της Ρωσίας αναγνωρίσθηκε επίσημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 17 Ιανουαρίου του 2002 (πιστοποιητικό 4110) με στόχο την ανάπτυξη, προώθηση και διάδοση του Combat Sambo στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενίσχυση του ρόλου της φυσικής κουλτούρας και του αθλητισμού στη συνολική και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας, καταπολέμηση του sambo στη διεθνή σκηνή.
Σήμερα, το Combat Sambo, είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο άθλημα, το οποίο συνδυάζει τα καλύτερα επιτεύγματα του παγκόσμιου πολιτισμού στον τομέα των πολεμικών τεχνών, της αυτοάμυνας και της μάχης χωρίς όπλα και θεωρείται το πιο αποτελεσματικό είδος εκπαίδευσης για στρατιωτική χρήση καθως και για την επιβολή του νόμου σε σύγχρονες συνθήκες.
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2004, πραγματοποιήθηκε μια διάσκεψη στην πόλη Makhachkala της Ρωσίας, κατά την οποία δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Combat Sambo (WFBC).

Διαβάστηκε 5853 φορές