Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 09:07

Mixed Martial Arts (MMA)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mma 2Οι ρίζες των σύγχρονων μεικτών πολεμικών τεχνών μπορούν να εντοπιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην αρχαία Ελλάδα στο αγώνισμα του Παγκράτιου όπως και σε διάφορα ανάμεικτα αγωνιστικά αθλήματα που  τα εξασκούσαν σε όλη την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νοτιοανατολική Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 648 π.Χ. παρουσιάστηκε στην Ελλάδα η πρώτη μορφή μικτής πολεμικής τέχνης, το παγκράτιο, ενώ το 1899 στο Λονδίνο εμφανίστηκε το Bartitsu, ένας συνδυασμός τζούντο, jujutsu, πυγμαχίας και kavate. Η μεγάλη ανατροπή, παρ' όλ' αυτά, συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν η οικογένεια Gracie από τη Βραζιλία παρουσίασε στις ΗΠΑ το BRAZILIAN JIU-JITSU.

Οι Gracie θέλοντας να δείξουν τη δύναμη αυτής της πολεμικής τέχνης έναντι των υπολοίπων, προσκάλεσαν τους καλύτερους αθλητές όλων των πολεμικών τεχνών να αναμετρηθούν μαζί τους. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, μικροσκοπικά μέλη της οικογένειας χάρη στην εξαιρετική τεχνική τους κατάφερναν να νικούν άλλους μεγαλόσωμους αθλητές. Το BRAZILIAN JIU-JITSU, αποτέλεσμα της ένωσης πλήθους μαχητικών αθλημάτων έδειξε πλέον το μέλλον.

Ακολούθως το 1995, ο Rick Blume ονόμασε τη πολεμική τέχνη, η οποία συνδύαζε το TAEKWON-DO, τις τεχνικες Hoshin Sool και Hapkido, αλλά και της πυγμαχίας, Mixed Martial Arts.

mma 1

Στους αγώνες, οι ¨μαχητές¨ φορούν μισά γάντια, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένα τα δάχτυλά τους, ενώ χρησιμοποιούν συνδυαστικά τα άνω και κάτω άκρα τους, όπως συμβαίνει στην πυγμαχία και το Kick Boxing. Οι αθλητές δύναται, παράλληλα να μάχονται είτε σε όρθια θέση, είτε σε θέση εδάφους χρησιμοποιώντας λαβές, όπως παρατηρείται στην ελεύθερη ή ελληνορωμαϊκή πάλη. Ο νικητής στους αγώνες αναδεικνύεται με Knockout, σύμφωνα με τα σημεία τα οποία καταμετρά η επιτροπή των κριτών, όπως στο μποξ ή στο judo.

Σήμερα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσφεύγουν στα MMA, ενώ σύμφωνα με τα μέλη του Ultimate Fighting Championship το 2020 θα αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Απρίλιο του 2011 προστέθηκαν στο στάδιο Rogers Centre στο Τορόντο, 13.000 επιπλέον καθίσματα για τη διεξαγωγή ενός αγώνα MMA.

 

Διαβάστηκε 51 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΤΖΟΥΝΤΟ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ Mixed Martial Arts (MMA) »