Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 10:55

Tai Chi και Υγεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

96550022 255795902498307 6355423859927154688 nΌπως ξεκίνησα να μοιράζομαι και σε άλλα άρθρα μου, νέες έρευνες σε προχωρημένες χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αυστραλίας ασχολούνται με τη θετική επίδραση στην υγεία που έχει η εξάσκηση στο Tai Ji Quan (Προφέρεται Τάϊ Τζί Τσουάν). Παραθέτω τη μετάφραση δύο άρθρων με κοινό παρονομαστή την ωφέλεια του Τάϊ Τζί στους ασθενείς με διαβήτη (και όχι μόνο).


Αλλά ας ξεκινήσουμε να δούμε τι είναι ο Διαβήτης τύπου 2: «Ο Διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα στο οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη ή να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να είναι αυξημένα (μια κατάσταση γνωστή και ως υπεργλυκαιμία). Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε άλλα όργανα και μέρη του σώματος όπως η καρδιά, τα μάτια, τα πόδια, τα νεφρά και να επηρεάσει τη στοματική υγιεινή μας έως και να προκαλέσει νευρική βλάβη!
Το πρώτο άρθρο δημοσιεύεται από το Reuters Health στη Νέα Υόρκη και μας αναφέρει:
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η συμμετοχή στην κινεζική πολεμική τέχνη Tai Ji Quan μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μετά τη συμπλήρωση ενός προγράμματος εξάσκησης στο Tai Ji Quan για 12 εβδομάδες, άντρες και γυναίκες που έχουν την ασθένεια είχαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα του A1C, ενός δείκτη ελέγχου μακροχρόνιας γλυκόζης στο αίμα. Οι συμμετέχοντες επίσης επέδειξαν αύξηση στα ρυθμιστικά Τ κύτταρα, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης, ενώ τα επίπεδα των φονικών Τ κυττάρων, τα οποία καταστρέφουν τα ανώμαλα κύτταρα στο σώμα, μειώθηκαν.

TaiJi Group

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν χρόνια φλεγμονή και ενώ η άσκηση έχει αποδειχθεί ωφέλιμη, η έντονη άσκηση μπορεί να τονώσει τη φλεγμονή και να προκαλέσει άλλα προβλήματα, σημειώνουν ο Δρ. Kuender Yang του Chang Gung Memorial Hospital στην Ταϊβάν και οι συνεργάτες του.

Στο Tai Ji Quan κατά τη διάρκεια του οποίου ένα άτομο εκτελεί μια σειρά από στάσεις σε μια ρέουσα κίνηση, βελτιώνει την ισορροπία και τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων και προσθέτουν ότι πρόσφατα αποδείχθηκε να ωφελεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ακόμη και σε υγιή άτομα.

Για να διερευνήσουν εάν το Τάι Τζι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για διαβητικούς ασθενείς, ο Γιανγκ και η ομάδα του ζήτησαν από 32 άνδρες και γυναίκες να συμμετάσχουν σε τρεις ωριαίες συνεδρίες της πολεμικής τέχνης κάθε εβδομάδα για 12 εβδομάδες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η πολεμική αυτή τέχνη έχει ως επίπτωση τη βελτίωση της καρδιοπνευμονικής υγείας κι ως επέκταση το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς επίσης και να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Συμπεραίνουν: «Ένας κατάλληλος συνδυασμός του προγράμματος άσκησης στο Tai Ji Quan με διαβητικά φάρμακα μπορεί να βελτιώσει τόσο τον μεταβολισμό της γλυκόζης όσο και την ανοσία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2».

Σε αυτά τα συμπεράσματα έρχεται να προστεθεί μια μελέτη από το University of Queensland της Αυστραλίας. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το άρθρο:

Πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα μας δίνει μια καινοτόμος μελέτη που βασίζεται σε ένα πρόγραμμα του Τάι Τζι στο Πανεπιστήμιο του Queensland η οποία δείχνει ότι η κατάθλιψη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία μπορούν όλα να βελτιωθούν μέσω ενός ήπιου θεραπευτικού προγράμματος μυαλού και σώματος.

Taiji group 2

Το ποσοστό των συμμετεχόντων με κλινικά επίπεδα κατάθλιψης μειώθηκε από 60 τοις εκατό σε 20 τοις εκατό. Ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) και η περίμετρος της μέσης μειώθηκαν επίσης σημαντικά κατά 4 τοις εκατό και 3 τοις εκατό αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να είναι το πρώτο πρόγραμμα άσκησης που έχει δείξει επιστημονικά σημαντικές επιπτώσεις της άσκησης από μόνη της στην κατάθλιψη και στο διαβήτη (διαβήτη και παχυσαρκία). Ο Δρ. Liu Xin, επιστήμονας στο UQ και διάσημος ειδικός στον τομέα της θεραπείας μυαλού-σώματος, ανέπτυξε αυτό το μοναδικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της κατάθλιψης και του διαβήτη.

Η τρίμηνη πιλοτική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Diabetes Australia Research Trust. Ο Δρ Liu είπε: «Χωρίς καμία διατροφική παρέμβαση ή προπόνηση υψηλής έντασης, ήταν πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

«Εκτός από τις βελτιώσεις στην κατάθλιψη και την παχυσαρκία, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ευεργετική επίδραση στους δείκτες ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα (μειωμένο κατά 6 τοις εκατό), υπέρταση (μειώθηκε κατά 9 τοις εκατό και 12 τοις εκατό στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση αντίστοιχα) και αντίσταση στην ινσουλίνη (μειώθηκε κατά 20 τοις εκατό)», είπε.

«Άλλα αναφερόμενα οφέλη περιλαμβάνουν βελτιώσεις στα επίπεδα ενέργειας, τα μοτίβα ύπνου, τον έλεγχο των ούρων, την αναπνοή, το ανοσοποιητικό, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αντιμετώπιση και θετικές αλλαγές στην προοπτική της ζωής και την οικογενειακή αρμονία».

Δυστυχώς η κατάθλιψη και η παχυσαρκία είναι δύο από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας στον δυτικό κόσμο.
Στην Αυστραλία, ένας στους πέντε ανθρώπους βιώνει κατάθλιψη σε κάποιο στάδιο της ζωής του και περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Αυστραλούς είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.

Κλείνοντας λοιπόν το άρθρο μου αυτό να συνοψίσω ότι ο συνδυασμός μιας προσεγμένης διατροφής, η φαρμακευτική αγωγή που ενδείκνυται για ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει αλλά και η άσκηση στο Tai Ji Quan συνδυαστικά μπορούν να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα και οφέλη υγείας.
Ίσως είναι κάτι ξένο στη δική μας νοοτροπία όμως αντί να καταφεύγουμε μόνο στη φαρμακευτική αγωγή, μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα εκατομμυρίων ανθρώπων στον Κόσμο και στην Ασία ειδικότερα που μέχρι τα βαθιά τους γεράματα ασκούνται στο Τάι Τζι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Πιερράκος Παναγιώτης

Διαβάστηκε 479 φορές