Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 07:16

Λ. Αυγενάκης: «Καλωσορίζουμε την ΚΑΕ ΑΕΚ και τις Ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων στο “σπίτι” τους»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

1111ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης, έπειτα από το 2004, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων», μεταξύ της ΓΓΑ, της ΚΑΕ ΑΕΚ, του Δήμου Φυλής, του ΣΕΦ και των οκτώ Ομοσπονδιών που κάνουν χρήση της εγκατάστασης.

Η πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης είναι γεγονός, 16 χρόνια έπειτα από τους Αγώνες στην Αθήνα το 2004!
Στην αρένα του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων («Σπίτι της Πάλης») υπογράφτηκε το «Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων», μεταξύ της ΓΓΑ, της ΚΑΕ ΑΕΚ, του Δήμου Φυλής, του ΣΕΦ και των οκτώ Ομοσπονδιών που κάνουν χρήση της εγκατάστασης.

Συνυπέγραψαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, η πρόεδρος του ΔΣ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου υπάγεται η εγκατάσταση, Χριστίνα Τσιλιγγίρη και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Taekwondo, Πάλης, Τζούντο, Καράτε, Παγκρατίου, Ζίου Ζίτσου, Kick Boxing και Γουσού Κουνγκ Φου.



Παραβρέθηκαν ο ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, στελέχη της δημοτικής αρχής, της διοίκηση του ΣΕΦ και σύσσωμη η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ με τον προπονητή της, Ηλία Παπαθεοδώρου.

Στο 10ετές «Μνημόνιο Συνεργασίας», με το οποίο η χρήση της εγκατάστασης περνάει στην ΚΑΕ ΑΕΚ με την φιλοξενία των οκτώ αθλητικών Ομοσπονδιών, περιγράφονται οι όροι συνεργασίας και αξιοποίησης της Ολυμπιακής εγκατάστασης, αλλά και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών, δεδομένου ότι «το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό και αθλητικό έργο που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αλλά και μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη».

Ενδεικτικά:
* Η Γ.Γ.Α.
1) Στο πλαίσιο ανάπτυξης και προώθησης του αθλητισμού και αναβάθμισης του αθλητικού και του πολιτιστικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου συνεργάζεται με το Δήμο Φυλής για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και την καλύτερη αξιοποίηση των εν γένει αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής, τμήμα των οποίων αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
2) Στηρίζοντας τις προσπάθειες του Δήμου Φυλής, θα συνδράμει στην πρωτοβουλία ανάδειξής του ως αθλητικού προορισμού, υψηλών προδιαγραφών, με διοργάνωση ποικίλων αθλητικών και εν γένει πολιτιστικών γεγονότων.
3) Σε συνεργασία με τις συμβαλλόμενες αθλητικές Ομοσπονδίες θα διερευνηθούν δυνατότητες χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Φυλής για την προετοιμασία και τις προπονήσεις, αλλά και την αγωνιστική δραστηριότητα των αθλητών τους.
4) Στο πλαίσιο της καλλιέργειας, προαγωγής και διάδοσης του αθλητικού πνεύματος, της ομαδικότητας και της ευγενούς άμιλλας, αναλαμβάνει σε συνεργασία τόσο με την ΚΑΕ Α.Ε.Κ., όσο και τις συμβαλλόμενες αθλητικές Ομοσπονδίες τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την υποστήριξη αθλητικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών, επιστημονικών και συνεδριακών εκδηλώσεων και εκθέσεων, διεθνούς, εθνικού, περιφερειακού και δημοτικού επιπέδου, αλλά και την υποστήριξη με κάθε μέσο αθλητικών και εν γένει πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους χώρους λειτουργίας του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων.

* Ο Δήμος Φυλής
1) Στο πλαίσιο χωρικής ανασυγκρότησης της πόλης, προβλέπει τη μετεγκατάσταση της ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά και όλων των ακαδημιών του μπάσκετ αλλά και τμημάτων ομαδικών σπορ της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και των συμβαλλόμενων Ομοσπονδιών μαχητικών αθλημάτων, με τρόπο που εναρμονίζεται πλήρως με το σχεδιασμό για οικονομική, κοινωνική και χωρική ανάπτυξη της πόλης.
2) Θέτοντας ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία μιας νέας πολιτισμικής ταυτότητας και ενός νέου brand name για την πόλη της Φυλής, αναλαμβάνει να συνεργαστεί στενά με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς (ειδικότερα Γ.Γ.Α., ΚΑΕ ΑΕΚ και Ομοσπονδίες), στο πλαίσιο σχετικών δράσεων.
3) Σε συνεργασία με τους Γ.Γ.Α., ΚΑΕ ΑΕΚ και Ομοσπονδίες αναλαμβάνει την ήπια ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, με μακροπρόθεσμο στόχο την καθολική μεταμόρφωση της περιοχής (δημιουργία πάρκου, χώρου αθλοπαιδιών και πρασίνου κ.α.) ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Δήμου Φυλής, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.
4) Αναλαμβάνει τη διευκόλυνση της πρόσβασης των φιλάθλων στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, θέτοντας στη διάθεσή τους τη δημοτική συγκοινωνία, η συχνότητα των δρομολογίων της οποίας θα ρυθμιστεί αναλόγως.

* Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
1) Εκμισθώνει στην ΚΑΕ ΑΕΚ το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, με όλα τα συστατικά και τα παραρτήματά της και δη το σύνολο των αγωνιστικών και προπονητικών αιθουσών, των γραφειακών, συνεδριακών, αποθηκευτικών και εν γένει περίκλειστων χώρων, καθώς και τους αύλειους, εξωτερικούς και τους εν γένει περιβάλλοντες χώρους του συγκροτήματος, καθώς και συγκεκριμένους χώρους (γραφειακούς, προπονητικούς και αποθηκευτικούς) εντός της ίδιας αθλητικής εγκατάστασης στις α) Ελληνική Ομοσπονδία TAEKWON-DO, β) Ελληνική Ομοσπονδία ΠΑΛΗΣ γ) Ελληνική Ομοσπονδία ΚΑΡΑΤΕ, δ) Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ, ε) Πανελλήνια Ομοσπονδία KICK BOXING, στ) Ελληνική Ομοσπονδία ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ Αθλήματος, ζ) Ελληνική Ομοσπονδία ΓΟΥΣΟΥ- ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ και η) Ελληνική Ομοσπονδία ΤΖΟΥΝΤΟ.
2) Διατηρεί το δικαίωμα να συνάψει συμβάσεις με τις πιο πάνω αθλητικές ομοσπονδίες, στις οποίες θα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι συμφωνίες για την παραχώρηση σε αυτές της χρήσεως συγκεκριμένων, αυτοτελών και ανεξάρτητων χώρων του «Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων» έναντι συμβολικού ανταλλάγματος.
3) Αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέτει τις εγκαταστάσεις του στις συμβαλλόμενες στο παρόν αθλητικές ομοσπονδίες, για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή Πανελληνίων Πρωταθλημάτων των αντίστοιχων αθλημάτων, κατά τη διάρκεια όχι περισσοτέρων των οκτώ (8) Σαββατοκύριακων ετησίως, συγκεκριμένα δε εντός της 10μηνης χρονικής περιόδου από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο κάθε αγωνιστικής περιόδου. Στην τελευταία περίπτωση, δύναται το Σ.Ε.Φ. να καταλογίζει στις Ομοσπονδίες-διοργανωτές των εν λόγω αγωνιστικών δραστηριοτήτων, συνολικά ή εν μέρει, το κόστος μετατροπής του αγωνιστικού χώρου στη μορφή διεξαγωγής του αντίστοιχου αθλήματος, αλλά και το κόστος οποιωνδήποτε άλλων τυχόν απαιτουμένων αλλαγών.
4) Υποχρεούται να απέχει από κάθε ενέργεια, που θα παρακωλύει τη σύννομη χρήση του Ολυμπιακού συγκροτήματος από τους συμβαλλόμενους στο παρόν, αντιθέτως υποχρεούται να διευκολύνει με κάθε μέσο την απρόσκοπτη και σύμφωνη με τους σκοπούς του παρόντος λειτουργία του.

* Η ΑΕΚ ΝΕΑ ΚΑΕ 2014
1) Αναλαμβάνει να χρησιμοποιεί το μίσθιο ως έδρα των αγώνων της ανδρικής ομάδας της και των ομάδων των τμημάτων υποδομών και ακαδημιών και ως έδρα όλων ομάδων της για προπονήσεις και αγώνες όλων των διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν, να παραχωρεί τη χρήση αιθουσών, προπονητικών και αγωνιστικών χώρων σε αθλητικά τμήματα του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία : «ΑΕΚ ΝΕΑ ΚΑΕ 2014».
2) Αναλαμβάνει με αποκλειστικά δική της επιμέλεια, δικές της φροντίδες, ενέργειες και δαπάνες να μετατρέψει και να μετασκευάσει τον κεντρικό αγωνιστικό χώρο του μισθίου, από αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής αγώνων πάλης και άλλων συναφών μαχητικών αθλημάτων, σε αγωνιστικό χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου αγώνες καλαθοσφαίρισης.
3) Αναλαμβάνει αποκλειστικά όλες ανεξαιρέτως τις λειτουργικές δαπάνες της εγκατάστασης, στο μέτρο που της αναλογούν και ιδίως τις δαπάνες για τον καθαρισμό του, την αδιάκοπη φύλαξη του επί 24ώρου βάσεως, τη συντήρησή του, τη λειτουργία και τη συντήρηση των πάσης φύσεως μηχανολογικών και λοιπών εγκαταστάσεών του, τη θέρμανσή του, την υδροδότησή του και την ηλεκτροδότηση του.
4) Υποχρεούται να ανεχθεί τη χρήση συγκεκριμένων χώρων της εγκατάστασης, για γραφειακούς, προπονητικούς και αποθηκευτικούς λόγους, από διοικητικά στελέχη, υπαλλήλους, προπονητές και αθλητές των συμβαλλόμενων στο παρόν αθλητικών ομοσπονδιών, ήτοι: α) Ελληνική Ομοσπονδία TAEKWON-DO, β) Ελληνική Ομοσπονδία ΠΑΛΗΣ, γ) Ελληνική Ομοσπονδία ΚΑΡΑΤΕ, δ) Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ, ε) Πανελλήνια Ομοσπονδία KICK BOXING, στ) Ελληνική Ομοσπονδία ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ Αθλήματος, ζ) Ελληνική Ομοσπονδία ΓΟΥΣΟΥ- ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ και η) Ελληνική Ομοσπονδία ΤΖΟΥΝΤΟ.
5) Έχοντας την απόλυτη προτεραιότητα χρήσης της αθλητικής εγκατάστασης για τις εγχώριες και διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις και τις προπονητικές ανάγκες των ομάδων της, οφείλει να διαθέτει αυτή, χωρίς αντάλλαγμα, στις ανωτέρω αθλητικές ομοσπονδίες, για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή Πανελληνίων Πρωταθλημάτων των αντίστοιχων αθλημάτων, κατά τη διάρκεια όσων Σαββατοκύριακων εντός της 10μηνης χρονικής περιόδου από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο κάθε αγωνιστικής περιόδου αυτά δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο Σ.Ε.Φ., το οποίο έχει αναλάβει παραπάνω την υποχρέωση αυτή και πάντως όχι περισσότερα των οκτώ (8) Σαββατοκύριακων ετησίως. Στην τελευταία περίπτωση, η εκάστοτε Ομοσπονδία αναλαμβάνει την υποχρέωση αφενός να καλύπτει το κόστος μετατροπής της αρένας στη μορφή διεξαγωγής του αντίστοιχου αθλήματος και το κόστος οποιωνδήποτε άλλων τυχόν απαιτουμένων αλλαγών, αφετέρου να παραδίδει την εγκατάσταση στην ΑΕΚ στην προτέρα της κατάσταση. Επισημαίνεται ότι η χρήση των εν λόγω εγκαταστάσεων παραχωρείται από την ΚΑΕ ΑΕΚ κατά προτεραιότητα στις Ολυμπιακές εκ των συμβαλλομένων Ομοσπονδιών.
6) Οφείλει κατόπιν εγκαίρως υποβληθέντος σε αυτήν αιτήματος να διαθέτει την εγκατάσταση, ή συγκεκριμένους χώρους εντός ή εκτός αυτής άνευ ανταλλάγματος, για τις πάσης φύσεως ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, χωρίς να θίγεται η απόλυτη προτεραιότητα χρήσης της εγκατάστασης για τις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες των ομάδων της.
7) Οφείλει, πριν τη διοργάνωση πάσης φύσεως εξωαγωνιστικών δραστηριοτήτων, να εξασφαλίζει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Φυλής.

* Οι συμβαλλόμενες Αθλητικές Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων
1) Υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τους χώρους του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, όπως αυτοί θα τους υποδειχθούν από την ΚΑΕ ΑΕΚ ή σε κάθε περίπτωση θα συμφωνηθούν μεταξύ τους.
2) Υποχρεούνται να καταβάλουν συμβολικό μίσθωμα για τη χρήση των χώρων του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και του Σ.Ε.Φ. για τη χρήση των εγκαταστάσεών του για τις αγωνιστικές τους δραστηριότητες, όπως αυτό θα καθοριστεί ειδικότερα στις συμβάσεις, που θα συναφθούν μεταξύ αυτών και του Σ.Ε.Φ.
3) Η εκάστοτε Ομοσπονδία αναλαμβάνει την υποχρέωση, σε περίπτωση χρήσης των εγκαταστάσεων για τις αγωνιστικές της δραστηριότητες, σύμφωνα με τα παραπάνω ειδικότερα συμφωνηθέντα, αφενός να καλύπτει το κόστος μετατροπής της αρένας του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων ή του αγωνιστικού χώρου του Σ.Ε.Φ. στη μορφή διεξαγωγής του αντίστοιχου αθλήματος και το κόστος οποιωνδήποτε άλλων τυχόν απαιτουμένων αλλαγών, αφετέρου να παραδίδει τις εγκαταστάσεις στην ΑΕΚ ή το Σ.Ε.Φ. στην προτέρα τους κατάσταση.
4) Υποχρεούνται να ανέχονται και διευκολύνουν τις εργασίες προς ανάπλαση και ανακαίνιση της εγκατάστασης εκ μέρους της ΚΑΕ ΑΕΚ.
5) Υποχρεούνται να σχεδιάζουν το προπονητικό και αγωνιστικό τους πρόγραμμα, κατά τρόπο που δεν θα υποσκάπτει την αρμονική τους συνύπαρξη με την έχουσα προτεραιότητα χρήσης μισθώτρια του χώρου Α.Ε.Κ.
6) Κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Φυλής, δύνανται να χρησιμοποιούν τις αθλητικές του υποδομές και σε αντάλλαγμα υποχρεούνται να παρέχουν τη συνδρομή τους σε προγράμματα του Δήμου, που θα αποσκοπούν να εμφυσήσουν το αθλητικό ιδεώδες και να κάνουν γνωστά, τα αθλήματα που καλλιεργούν, στη νεολαία της περιοχής.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του τόνισε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος, διότι σήμερα, 16 χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την απαξίωση και εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν, κληρονομιά στον ελληνικό αθλητισμό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε μπροστά και έχουμε την πρώτη αξιοποίηση τέτοιας Ολυμπιακής εγκατάστασης, ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα κι άλλες.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία τον Δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού, με τον οποία είχαμε μια πολύ καλή και άμεση συνεργασία για να υπερβούμε εμπόδια και δυσκολίες και να φθάσουμε σήμερα εδώ: στην πρώτη αξιοποίηση ολυμπιακού ακινήτου.
Μία αξιοποίηση που δεν γίνεται ερήμην των Δημοτών, αλλά προς όφελός τους.

Τα όσα προβλέπονται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της αθλητικής εγκατάστασης αναβαθμίζουν την πόλη, προωθούν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Μια ολόκληρη περιοχή αναβαθμίζεται αισθητικά και σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων.
Και αποδεικνύεται ότι ο αθλητισμός συμβάλει στην οικονομική βελτίωση της τοπικής οικονομίας σε ένα δήμο που πλήττεται από την ανεργία και την εγκληματικότητα.

Πολιτική και φιλοσοφία μας είναι το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου, να μπει τάξη στις αθλητικές δομές διότι μόνο έτσι αναπτύσσεται όπως του αρμόζει ο ελληνικός αθλητισμός.

Εκτός από το κλειστό των Λιοσίων υπενθυμίζω ότι ήδη:

* ΟΑΚΑ: α) Ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές για τη διετή εκμίσθωση των 16 εγκαταστάσεων τένις, με υποχρέωση και επισκευών τους από τον πλειοδότη.

β) Ολοκληρώνονται οι στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα.

γ) Επίσης, δρομολογείται η σύνδεση του παρακείμενου σε εμπορικό κέντρο Ολυμπιακού Μουσείου με πεζογέφυρα.

* Ολυμπιακό Χωριό: Έπειτα από 16 χρόνια πέρασε στη δικαιοδοσία της ΓΓΑ. Σύντομα θα οριστεί η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του και σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και τα τοπικά σωματεία θα τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο αξιοποίησής του.

* Παιανία: Για το «σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ» και το παρακείμενο προπονητήριο βόλεϊ με ξενώνες, υπογράφτηκε «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παιανίας. Ήδη εκπονείται η μελέτη για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης.

* Σκοπευτήριο Βύρωνα: Ξεχασμένο από όλους τα τελευταία χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τη Σκοπευτική Ομοσπονδία, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

* Άγιος Κοσμάς: Στην τελική ευθεία η σύνταξη του Μνημονίου Συνεργασίας με την Lamda Development για να αποτυπωθούν οι σαφείς όροι πώς δεν δίδεται καμία εγκατάσταση στον Άγιο Κοσμά αν προηγουμένως δεν έχει παραδοθεί η αντίστοιχη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και επίσης, όποιες Ομοσπονδίες φιλοξενούνται τώρα, αυτές θα φιλοξενηθούν και μετά. Επιπλέον, συζητείται η συνέργεια μαζί της για αναβάθμιση άλλων εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

* Σχιστό: Παραχωρήθηκαν, έπειτα από προσπάθειες περίπου 25 ετών, 115 στρέμματα στον Δήμο Κορυδαλλού και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβο και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις.

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», η πλήρης και διαφανής αποτύπωση για πρώτη φορά της βάσης, του κυττάρου του αθλητισμού μας. Θα ακολουθήσουν τα Μητρώα Προπονητών και Αθλητών.

Παρουσιάστηκε και ο «Πέλοπας», η πλατφόρμα καταγραφής κάθε αθλητικής εγκατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Για να ξέρουμε τι υποδομές έχουμε, πώς αξιοποιούνται και τι περαιτέρω σχεδιασμός πρέπει να εκπονηθεί στοχευμένα και αποτελεσματικά κατά τόπους.

Επιχορηγούμε, για πρώτη φορά από το 2008, απευθείας τα ερασιτεχνικά σωματεία, για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες λόγω κορωνοϊού, με 12 εκατ. ευρώ. Ήδη, τα μέτρα στήριξης του ελληνικού αθλητισμού έχουν φτάσει φέτος (κι είμαστε μόλις στο α’ εξάμηνο) στα 40 εκατ. ευρώ με τις άμεσες και έμμεσες παροχές (17,5 στις ομοσπονδίες, «ομπρέλα στήριξης», γενναίες μειώσεις κόστους τους στα ΕΑΚ κλπ).

Σήμερα, εδώ στα Λιόσια παρουσιάζουμε ένα ακόμα απτό αποτέλεσμα της μεθοδικότητας και της αποφασιστικότητάς μας να κάνουμε τις υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό, πράξη.

Σεβόμαστε την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να φτάσει στην υλοποίηση της συμφωνίας με την ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά ήταν ως συνήθως πρόχειρη. Εμείς, οργανωμένα, φτάσαμε στο ποθούμενο για όλους αποτέλεσμα.

Στον νόμο 4639/2019 που ψηφίσαμε τον περασμένο Νοέμβριο θέσαμε τις βάσεις για τη μίσθωση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από αθλητικές ανώνυμες εταιρίες προς όφελος όλων των πλευρών.
Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις οκτώ ομοσπονδίες που φιλοξενούνται στο κλειστό της πάλης στα Λιόσια ακούσαμε τις ανάγκες τους και βρήκαμε λύσεις.

Και θέλω να τις ευχαριστήσω μία προς μία για τη συμβολή τους: Την Ομοσπονδία Taekwondo, Πάλης, Τζούντο, Καράτε, Ζίου Ζίτσου, Γουσού Κουνγκ Φου, Παγκρατίου και Kick boxing.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, ο Δήμος Φυλής, η ΚΑΕ ΑΕΚ και οι Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων, βρισκόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα σε απόλυτη συνεργασία, συνεννόηση και συνεχή διαβούλευση.
Αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων είναι ότι υπογράφουμε σήμερα, Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου, μέσα από την εφαρμογή του να επιτύχουμε:

* την άρτια μετεγκατάσταση της ΚΑΕ ΑΕΚ και των συμβαλλόμενων Ομοσπονδιών μαχητικών αθλημάτων, με τρόπο που εναρμονίζεται πλήρως με το σχεδιασμό για οικονομική, κοινωνική και χωρική ανάπτυξη της πόλης.

* την ήπια ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Δήμου Φυλής, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

* τη διευκόλυνση της πρόσβασης των φιλάθλων στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων.

Επιπλέον, εκμισθώνεται στην ΚΑΕ ΑΕΚ το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και συγκεκριμένοι χώροι εντός της ίδιας αθλητικής εγκατάστασης στις Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων που φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα.

Το ΣΕΦ θα δύναται να συνάψει συμβάσεις με τις αθλητικές ομοσπονδίες, στις οποίες θα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι συμφωνίες για την παραχώρηση συγκεκριμένων, αυτοτελών και ανεξάρτητων χώρων της εγκατάστασης.
Δίνουμε τη δυνατότητα στις ομοσπονδίες να μπορούν να διεξάγουν στις εγκαταστάσεις Πανελλήνια Πρωταθλήματα των αθλημάτων τους.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ αναλαμβάνει να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως έδρα των αγώνων της ενώ αναλαμβάνει με αποκλειστικά δική της επιμέλεια και δαπάνες να μετατρέψει και να μετασκευάσει τον κεντρικό αγωνιστικό χώρο του σε αγωνιστικό χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου αγώνες καλαθοσφαίρισης.

Αναλαμβάνει αποκλειστικά όλες ανεξαιρέτως τις λειτουργικές δαπάνες της εγκατάστασης, στο μέτρο που της αναλογούν και ιδίως τις δαπάνες για τον καθαρισμό του, την αδιάκοπη φύλαξη του επί 24ώρου βάσεως, τη συντήρησή του, τη λειτουργία κοκ.

Εξασφαλίζουμε τη χρήση συγκεκριμένων χώρων της εγκατάστασης, για γραφειακούς, προπονητικούς και αποθηκευτικούς λόγους, από διοικητικά στελέχη, υπαλλήλους, προπονητές και αθλητές των συμβαλλόμενων στο παρόν αθλητικών ομοσπονδιών

Έχοντας την απόλυτη προτεραιότητα χρήσης της αθλητικής εγκατάστασης για τις εγχώριες και διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις και τις προπονητικές ανάγκες των ομάδων της, οφείλει να διαθέτει αυτή, χωρίς αντάλλαγμα, στις ανωτέρω αθλητικές ομοσπονδίες, για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή Πανελληνίων Πρωταθλημάτων των αντίστοιχων αθλημάτων.

Δικαίωμα χρήσης της εγκατάστασης άνευ ανταλλάγματος θα έχει και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χωρίς να θίγεται η απόλυτη προτεραιότητα χρήσης για τις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες.

Οι αθλητικές ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τους χώρους του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, όπως αυτοί θα συμφωνηθούν με την ΚΑΕ ΑΕΚ.
Υποχρεούνται να καταβάλουν συμβολικό μίσθωμα για τη χρήση των χώρων του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και του Σ.Ε.Φ. για τη χρήση των εγκαταστάσεών του για τις αγωνιστικές τους δραστηριότητες, όπως αυτό θα καθοριστεί ειδικότερα στις συμβάσεις, που θα συναφθούν μεταξύ αυτών και του Σ.Ε.Φ.

Καλωσορίζουμε λοιπόν και επίσημα σήμερα, την ΚΑΕ ΑΕΚ και τις Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων στο νέο σπίτι τους.
Τους ευχόμαστε πολλές αγωνιστικές διακρίσεις.

Έχουμε ισχυρή θέληση και το βλέπετε καθημερινά. Όμως έχουμε και το σχέδιο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τον αθλητισμό του μέλλοντος στη χώρα μας.

Και κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά: Πιστεύουμε στο μοντέλο της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτό εν τέλει λειτουργεί προς όφελος όλων.
Είναι αυτό το μοντέλο που εξασφαλίζει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, με δεδομένο πως μόνο με την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί μια οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Στην προκειμένη περίπτωση, να έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις που προάγουν τον αθλητισμό, που λειτουργούν προς όφελος της οικονομίας, που εκσυγχρονίζονται, που λειτουργούν προς όφελος όλων και όχι να ρημάζουν επειδή αυτό επιβάλει η ιδεοληψία κάποιων.
Και παράλληλα, πιστεύουμε πως η Πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα για να εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, με πράξεις και όχι με λόγια.

Δεν πρόκειται να επιτρέπουμε στις ιδεοληψίες του χθες να υποθηκεύουν το αύριο της χώρας.
Πρέπει να επιτρέψουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να γίνουν ο καταλύτης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι ζήτημα κοινής λογικής».

Ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, επισήμανε:

«Ο Υφυπουργός είπε ότι σήμερα ξεκινάει μια νέα μέρα για την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τον αθλητισμό της Ελλάδος. Εγώ τολμώ να πω κ. Αυγενάκη ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα για τον Δήμο Φυλής και ειδικά για την περιοχή των Άνω Λιοσίων.

Πλέον το brand name του Δήμου Φυλής, των Άνω Λιοσίων κύριε Αγγελόπουλε, θα είναι συνυφασμένο με την ΑΕΚ και όχι επειδή είμαι ΑΕΚτζής, αλλά επειδή η ΑΕΚ δίνει αυτό που θέλει αυτή η περιοχή.
Μία άνοδο, ένα πέταγμα, να ξεφύγουμε από τη μιζέρια.

Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες σαν Δήμος. Είμαστε πρότυπο στην Ευρώπη με τα ενεργειακά μας προγράμματα και στόχος μας είναι να γίνουμε πρότυπο και με τα αθλητικά μας προγράμματα. Είναι μεγάλη χαρά που στις ομάδες του Δήμου Φυλής συμπεριλαμβάνεται και η ΑΕΚ με έδρα τα Άνω Λιόσια.
Αυτό μας κάνει όλους υπερήφανους και δυνατούς.

Κοντά μας όμως, θα έχουμε και τις ομοσπονδίες των βαρέων αθλημάτων. Γίνεται πλέον ο Δήμος Φυλής ένα κέντρο αθλητισμού για την Ελλάδα μας.

Εύχομαι να υπάρχει επιτυχία στο εγχείρημα σας κ. Αγγελόπουλε, να έχετε επιτυχίες στα αθλήματά σας κύριοι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και εσείς κύριε Υφυπουργέ να είστε για πολλά χρόνια δίπλα μας, με τη βοήθειά σας και τις ιδέες σας για τον αθλητισμό.

Στην ΑΕΚ εύχομαι να σηκώσει το κύπελλο εδώ στα Άνω Λιόσια. Να είστε καλά, καλή πορεία».

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, δήλωσε:

«Σήμερα είναι για μας, στην ΑΕΚ, μια ιστορική ημέρα. Ένα αιώνιο, στην κυριολεξία, πρόβλημα της ΑΕΚ, επιλύεται με τον πλέον πανηγυρικό και δίκαιο τρόπο.
Η «Βασίλισσα» ΑΕΚ, έτσι όπως από το 1968, τη «βάφτισε» η Παγκόσμια αθλητική κοινότητα, μπαίνει στο παλάτι της. Η ΑΕΚ αποκτά για πρώτη φορά έδρα, αντάξια της ένδοξης ιστορίας της.
Με συνεργασία της Κυβέρνησης και του δήμου Φυλής, αλλά και με τη στήριξη της πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, σε δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους, η τάξη αποκαθίσταται.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω:
-τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υλοποίηση της προεκλογικής του εξαγγελίας για γήπεδο στην ΑΕΚ και πιο συγκεκριμένα για το Ολυμπιακό Κλειστό των Άνω Λιοσίων.
-τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για τη συνεργασία, που σε σύντομο χρονικό διάστημα μάς έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα. Για τη θωράκιση του φιλόδοξου εγχειρήματός μας με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις ενέργειές του για την αξιοποίηση των πρώτων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και για τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων των αθλητών, που έδωσε νέα πνοή στο επαγγελματικό μπάσκετ.
-τον δήμαρχο Φυλής, τον φίλο Χρήστο Παππού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας σ’ αυτή την προσπάθεια.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ καθοριστικός ήταν, και ο ρόλος υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης, του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Γιώργου Βασιλειάδη, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο.

Η ΑΕΚ κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες της, θα επιδιώξει να συνεργαστεί και στο μέλλον με τις τοπικές αρχές και θα υποστηρίξει το Πρόγραμμα «Φυλή 2021», στο πλαίσιο του οποίου άλλωστε εντάχθηκε και το γήπεδό μας.
Παράλληλα, θα συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία, η οποία από σήμερα γυρίζει σελίδα.

Η «κιτρινόμαυρη» Πολιτεία θα αποτελεί ένα Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας, που όμοιό του δεν θα υπάρχει στον ελληνικό αθλητισμό. Στόχος μας είναι η Φυλή και το γήπεδό μας να εξελιχθούν σε προτεραιότητα για τον Έλληνα φίλαθλο, για όλη την Αθήνα, για όλη την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Για του λόγου το αληθές, θα επαναλάβω την -από ενός έτους- δέσμευσή μας, ότι θα επιδιώξουμε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση στην περιοχή κι αυτό θα είναι είτε το Final-4 του BCL, είτε η τελική φάση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Θα ήθελα, επίσης, να εξάρω την προσπάθεια όλων των ανθρώπων στον οργανισμό ΑΕΚ, τη στήριξη των αρχιτεκτόνων Stefan Buerger και Δήμητρας Κατσώτα, τη συνεργασία με τη Διοίκηση του ΣΕΦ, αλλά και όλους όσοι κοπίασαν για να φτάσουμε έως εδώ.

Να ευχαριστήσω όλους όσοι εκ των χορηγών ή εταιριών έσπευσαν ήδη να συμβάλλουν στο έργο μας, αλλά και όλους όσοι έσπευσαν να επικοινωνήσουν με την ΚΑΕ για να προσφέρουν εθελοντικά. Το επόμενο διάστημα για όλους αυτούς θα μιλήσουμε αναλυτικά, με ονόματα.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων της Διοίκησής μας, είχαμε βάλει συγκεκριμένους στόχους και δεν κάναμε πίσω ποτέ. Η κατάκτηση τίτλων, τεσσάρων μέσα σε διάστημα τριών ετών, διεθνών τροπαίων που ανάγκασαν την παγκόσμια κοινότητα ν’ ασχοληθεί ξανά με την Ελλάδα, η δημιουργία της ταινίας «1968», που ακόμη κάνει τον γύρο του κόσμου και αποτελεί έναν «ύμνο» για το τί μπορεί να πετύχει ο Έλληνας ανεξάρτητα από τις συνθήκες, η οργάνωση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης όλων των εποχών, στο ΟΑΚΑ, το 2018, οι δράσεις μας για τη στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, που αποτελεί άλλωστε νομοτελειακή υποχρέωση όλων όσοι βρισκόμαστε στην ΑΕΚ, η ενίσχυση της θέσης μας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η ανάδειξη της iστορίας μας και πολλά άλλα ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμού.

Σήμερα, φτάσαμε στην κορύφωση των δραστηριοτήτων μας, με μια ιστορική συμφωνία.
Το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουμε και οργανώσουμε δράσεις, που θα αναδείξουν πολυεπίπεδα το θεσμικό ρόλο της ΑΕΚ στην περιοχή.

Για τους φίλους της ΑΕΚ θέλω να πω ξεχωριστά ότι η ανθρωπότητα, συνεπώς και η χώρα μας, πέρασε και περνά δύσκολες ώρες.
Το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ περνούν δύσκολες ώρες, καθώς αντιμετωπίζουμε παθογένειες ετών, που απλώς τώρα ξέσπασαν.
Όμως, βρισκόμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών.
Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να βρούμε λύσεις για το κοινό καλό και βεβαίως, να παραμείνει η ομάδα μας πρωταγωνίστρια.

Πλέον, έχουμε το ορμητήριό μας. Έχουμε το σπίτι μας.
Ξεκινάμε δουλειά».

Πηγή: ΓΓΑ

Διαβάστηκε 460 φορές