Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 12:38

Γυναικεία αυτοάμυνα και αυτοπροστασία (Πέτρος Τραγάκης Master instructor Tragakis Sanda fight club)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

TR1 Small

Με τον όρο αυτοάμυνα, η ερμηνεία του μέσα από το λεξικό, αποτελεί το δικαίωμα να υπερασπίζεται κάνεις τη ζωή του τη φυσική του ακεραιότητα τα αγαθά του μπροστά σε μία απειλή η κίνδυνο. Με τον όρο αυτό προστασία εννοούμε πάντοτε τη δυνατότητα της πρόληψης που λαμβάνει μέρος πριν την αυτοάμυνα δηλαδή πριν χρειαστεί κανείς να κάνει κάτι που συνεπάγεται φυσική συμπλοκή δηλαδή αυτοάμυνα….

 TR2 SmallΜέσα στον χώρο των πολεμικών Τεχνών για περισσότερα από 30 χρόνια ήμουν ο πρώτος που στα νότια προάστια και κυρίως στον Άγιο Δημήτριο δημιούργησα το 2012 ένα τμήμα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας για όλες τις γυναίκες και μόνο…

Λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους που κρύβει η κοινωνία μας σήμερα και σαν πατέρας δύο κοριτσιών που θα βγουν αύριο-μεθαύριο στην κοινωνία επίσης με όλους αυτούς τους κινδύνους που εγκυμονεί το να είσαι γένος θηλυκού, αποφάσισα να δώσω τέσσερις με πέντε συμβουλές μέσα από ένα άρθρο που αφορά την αυτοάμυνα και την αυτοπροστασία στις μέρες μας. Ένα βασικό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος δια του λόγου να βάλει μέσα στο μυαλό μας ικανότητες πού θα τις χρησιμοποιήσουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όταν αυτό αποτελεί ένα τετελεσμένο γεγονός…

Η αυτοάμυνα και η αυτοπροστασία στηρίζονται πάρα πολύ στην θεωρία. Και λέγοντας θεωρία, εννοούμε τα σενάρια που μπορεί να μας τύχουν, τις φοβίες που εκφράζει ο καθένας σε ένα τυχαίο συμβάν, σενάρια πραγματικών καταστάσεων που μπορεί να τύχουν. Οπότε πρέπει να μας βρουν προετοιμασμένους και έπειτα έρχεται η πράξη .

Σαν φανατικός υποστηρικτής του: επανάληψη μήτηρ πάσης γνώσεως, θα τονίσω ότι με το κομμάτι αυτοάμυνας και ειδικά όταν μιλάμε για γυναίκες δεν μπορεί να συγχέεται και να αντιπαρατίθεται με τις πολεμικές τέχνες….

Μία γυναίκα η οποία θέλει να κάνει μία πολεμική τέχνη μέσα από τα χρόνια, τις ασκήσεις και τις προπονήσεις του σώματος και του μυαλού, θα φτάσει στην ικανότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει μία πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο από ότι μία γυναίκα που θα ασχοληθεί μόνο με τις βασικές μορφές αυτοάμυνας.

 Θα επανέλθω λοιπόν σε αυτό που ανέφερα παραπάνω ότι η επανάληψη μήτηρ πάσης γνώσεως. Και εκεί είναι άξιο να σημειωθεί ότι στο κομμάτι της αυτοάμυνας τα πράγματα πρέπει να απλοποιηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να μπορούν σε πολύ μικρό και σύντομο χρονικό διάστημα να αφομοιώνονται από τον εγκέφαλο και με την καθημερινή επανάληψη να βγαίνουν στην πράξη μηχανικά χωρίς σκέψη.

Το κομμάτι της ψυχολογίας σε μία μάχη, σε μία συμπλοκή, σε μία δύσκολη κατάσταση για μία γυναίκα είναι κομμάτι που αναλαμβάνει. Η θεωρία πριν την πράξη δίνοντας εφόδια στις γυναίκες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέλος του σώματός τους η διαφόρων πραγμάτων που μπορεί να έχουν πάνω τους ή στην τσάντα τους με τη μορφή αυτοάμυνας .

Μέσα στο κομμάτι της αυτοάμυνας όπως αναφέρει και ο τίτλος βρίσκεται η αυτοπροστασία. Η δυνατότητα λοιπόν να μπορούμε να προλάβουμε μία κατάσταση.

Το κομμάτι αυτό το αναλαμβάνει επίσης η θεωρία διότι τίποτα δεν είναι πρακτικό εάν πρώτα ο εγκέφαλος δεν έχει κατανόηση και η θεωρία βοηθάει να κατανοηθούν πολλά.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν σήμερα θα δώσω κάποιες συμβουλές σε αυτό εδώ το άρθρο που αφορούν την πρόληψη. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει μάθημα αυτοάμυνας μέσα από μερικές λέξεις.

TR 3 Small

Συμβουλές Αυτοπροστασίας

Όπως ανέφερα Στο κομμάτι της αυτοάμυνας έχει πολύ μεγάλη σημασία η πρόληψη.

Για παράδειγμα γνωρίζοντας ότι μία γυναίκα μόνη της είναι επικίνδυνο να περπατάει σε σκοτεινούς δρόμους και στενά σοκάκια χωρίς φωτισμό…. Είναι σαφώς καλύτερο να περπατάς με παρέα σε φωτισμένους δρόμους και όχι πίσω από παρκαρισμένα αυτοκίνητα που δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός…
Μην φοράτε ακουστικά και ακούτε μουσική ή μιλάτε στο τηλέφωνο ενώ περπατάτε στον δρόμο είναι αδιανόητο να ακούσουμε το οτιδήποτε ακόμη και αν μας πλησιάσει κάποιος…
Να φοράμε πάντοτε το σακίδιο της πλάτης και στους δύο ώμους και αν αυτό δεν είναι δυνατόν πάντα από την πλευρά που βρίσκεται το πεζοδρόμιο.
Αν οδηγείτε αυτοκίνητο και βρεθείτε σε παράβαση που μπορεί να έχει κάνει κάποιος ή ακόμα και εσείς οι ίδιες μην ανοίξετε το παράθυρο και αρχίσετε να βρίζετε…. Χαμογελάστε ζητήστε συγνώμη εάν φταίτε αλλά και εάν δεν φταίτε σίγουρα θα αποφορτίσει πολύ γρήγορα την κατάσταση.
Αποφεύγετε να φοράτε προκλητικά ρούχα στον δρόμο καλύτερα να υπάρχει τρόπος να καλυφθούν υπάρχουν εξάλλου ένδυματικές εναλλαγές που μπορεί να βοηθήσουν στο να καλύψουμε μέρη του σώματός μας τα οποία μπορεί να αποτελούν πρόκληση.
Κλήση έκτακτης ανάγκης…
Αν αντιληφθείτε ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο η υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε άμεσα σε κίνδυνο τότε θα πρέπει να υπάρχει στο κινητό σας ένας αριθμός κλήσης είτε προς στην αστυνομία είτε προς τους γονείς μας ή κάποιον φίλο που μπορεί άμεσα να ενεργήσει δραστικά και να μας βοηθήσει.

Μέσα από αυτές τις πολύ λίγες συμβουλές μπορεί να γίνει μάθημα αυτοάμυνας και να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο κύκλο εκπαίδευσης για μία γυναίκα για μία νοικοκυρά για ένα κορίτσι στην εφηβεία.

TRAGAKIS229195

Μέσα από την πολυετή εμπειρία μου στο κομμάτι των πολεμικών τεχνών και των δυναμικών αθλημάτων, αποφασίζω για πρώτη φορά να αναλάβω χρέη δημοτικού συμβούλου στον Άγιο Δημήτριο. Και το όνειρό μου μέσα από αυτό το κομμάτι είναι να μπορέσω να δημιουργήσω τη δυνατότητα να μπορεί κάθε πολίτης του δήμου να λαμβάνει μαθήματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας συγκεκριμένων κύκλων χωρίς σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο κύκλο αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας πράγμα που θα τον κάνει σίγουρα ποιο έτοιμο πιο σίγουρο να αντιμετωπίσει μία πραγματικότητα.

Αν αυτό ήταν πρόγραμμα όλων των δήμων είμαι σίγουρος ότι η εγκληματικότητα θα είχε περιοριστεί κατά πολύ γιατί όπως ανέφερα είναι πάντοτε σημαντική η πρόληψη”.

Άρθρο Πέτρος Τραγάκης - Master instructor Tragakis Sanda fight club Άγιος Δημήτριος

Πηγή: brahaminews.gr

 

Διαβάστηκε 88 φορές