Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019 07:16

MASTER'S OF KARATE DO - Kenwa Mabuni - Shito ryu Karate

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Kenwa Mabuni - Shito ryu KarateΟ Kenwa Mabuni (1889-1952) είναι ο ιδρυτής του στυλ Shito Ryu karate. Ο Mabuni γεννήθηκε στο Shuri, της Οkinawa, ήταν γιος ενός 17ου Σαμουράι αποκαλούμενου Bushi (πολεμιστής). Τα μέλη της οικογένειάς του εξυπηρέτησαν τους Λόρδους της Okinawa για εκατοντάδες έτη. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι πολεμικές τέχνες (Okinawa – Okinawa Te) ήταν γνωστές σύμφωνα με το χωριό όπου ασκήθηκε: Shuri – Shuri Te (το χέρι του Shuri), Naha – Naha Te και Tomari – Tomari Te.

Kenwa Mabuni - Shito ryu KarateΟ Mabuni έμαθε Shuri Te από τον Yasutsune Itosu ο οποίος ήταν σπουδαστής του Sokon Matsumura και Naha Te από τον Kanryo Higashionna. Ο Mabuni έμαθε περίπου 23 kata από τον Yasutsune Itosu. Ο Mabuni έμαθε επίσης διάφορα katas κενών χεριών και (όπλων) τα katas Kobudo από τον Seisho Arakaki (1840-1918), και μερικές φόρμες Kung Fu άσπρων γερανών από τον Woo Yin Gue, έναν κινέζο έμπορο τσαγιού στην Okinawa. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 ο ακόρεστος Mabuni συμμετείχε σε μια λέσχη karate που χρησιμοποιήθηκε κοντά στους Miyagi και Choyu Motobu, με τη βοήθεια των Chomo Hanashiro και Juhatsu Kiyoda. Ο Choyu Motobu ήταν Master του Shuri Te. Ο Hanashiro ήταν επίσης εμπειρογνώμονας του Shuri Te, ενώ ο Kiyoda προήλθε από το ίδιο υπόβαθρο Naha Te του Miyagi. Γνωστό ως Kenkyu - Kai Ryu kyu Tode (Okinawa karate ερευνητική λέσχη), αυτό το dojo (αίθουσα κατάρτισης) ήταν ένας από τους πολύτιμους λίθους της ιστορίας. Οι εμπειρογνώμονες από τα διαφορετικά υπόβαθρα εκπαίδευσαν και δίδαξαν εκεί, και εκεί ήταν που o Mabuni έμαθε από κάποιον από την Fukien την τέχνη του Άσπρου Γερανού Kung Fu που ο θρύλος επιζητά να είναι ο Yin Gue. Στο μεταξύ, ο Mabuni είχε γίνει ιδιαίτερα σεβαστός αστυνομικός και είχε κάνει διάφορα ταξίδια στην Ιαπωνία κατόπιν. Ο Gichin Funakoshi εισήγαγε το "karate" στην Ιαπωνία το 1922, τελικά κινήθηκε προς την Οζάκα, Ιαπωνία το 1928 και άρχισε να διδάσκει karate. Σύντομα έκτοτε, οι ιαπωνικές πολεμικές τέχνες που εγκρίνουν το σώμα, το Butokukai, (έπειτα το σώμα κυβέρνησης για τις πολεμικές τέχνες στην Ιαπωνία) άρχισαν τις εγγραφές για karate στα σχολεία και ο κύριος Mabuni ονόμασε το ύφος του ως Hanko – Ryu (ημίσκληρο ύφος) που αργότερα στη δεκαετία του '30 άλλαξε σε " Shito – Ryu" προς τιμήν των δύο πρώτιστων δασκάλων του, Kanryo Higashionna και Yasutsune Itosu (στους ήχους "Higashionna" όπως "Shi", και ο πρώτος χαρακτήρας στους ήχους "Itosu" όπως "ito" και "ryu" για το "στυλ" ή "το σχολείο"). Ο καθένας συμφώνησε με το χωρισμό του Okinawa Karate στις φατρίες μέσω της χρήσης των ονομάτων των στυλ. Στην πραγματικότητα, ο διευθυντής του Shotokan, Toyama, εξέτασε τον Mabuni και άλλους για τη χρήση αυτού που τους κάλεσε, βγάζοντας αστεία ονόματα.
Kenwa Mabuni - Shito ryu KarateΜεταξύ των πρώτων σπουδαστών του Mabuni ήταν ο Kanei Uechi (μην το συγχέουμε με το γιο Kambum Uechi του ίδιου ονόματος), το οποίο μέχρι το 1935 δίδασκε επίσης στην Οζάκα. Το 1950, ο Uechi επέστρεψε στην Okinawa και καθιέρωσε το Shito – Ryu Kempo Karate Do Kai. Ο Uechi θεωρείται ο αληθινός διάδοχος στην τέχνη του Mabuni, αλλά διεθνώς, αναγνωρίζεται ως παλαιότερος προϊστάμενος του Shito - Ryu ο γιος του Mabuni, ο Kanei, και έχει και το Shito – Kai. Ο νεώτερος αδελφός Kenzo Mabuni που αναγνωρίστηκε επίσης ως προϊστάμενος του Shito – Ryu κλήθηκε από τη μητέρα του να αναλάβει το στυλ. Ο Kenzo Mabuni ήταν αβέβαιο και δεν θα μπορούσε να αποφασίσει στο χρόνο τι θα κάνει Έτσι πήγε στην απομόνωση και στο τέλος αυτής έγινε μια υποχώρηση δύο ετών. Ο Kenzo Mabuni αποφάσισε να δεχτεί αυτήν την μεγάλη ευθύνη και ως εκ τούτου έγινε ο κληρονόμος της καταγωγής του πατέρα του. Ο Kenzo Mabuni ζει στο αρχικό οικογενειακό σπίτι στην Οζάκα, όπου αυτή είναι η έδρα της οργάνωσής του, του Nippon Karate Do Kai.

Ο Kanei Mabuni και ο νεώτερος αδελφός του Kenzo διευθύνουν τα karate προγράμματα στα πανεπιστήμια, ένας στόχος που κληρονομήθηκε από τον πατέρα τους. Ακόμα κι’ άλλοι πρώτοι σπουδαστές του Mabuni έχουν τις ευδιάκριτες οργανώσεις και τις ακολουθίες τους. Ο Ryusho Sakagami ένας σύγχρονος Kanei Mabuni, καθιέρωσε το Itosu – Kai αμέσως μετά από το θάνατο του Mabuni. Ο γιος του Sakagami, Sadaaki, επιτηρεί τώρα το Itosu – Kai από την περιοχή Yokohama. Το 1948, o Chojiro Tani οργάνωσε το Shuko – Kai, όπου δίδαξε το Tani Ha Shito Ryu. Πάντα καινοτόμο, το Shuko – Kai, κάτω από την παρούσα ηγεσία Shigeru Kimura στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζεται κάπως διαφορετικό στην τεχνική από τις άλλες ομάδες Shito - Ryu.
Ο Master Mabuni, ο ιδρυτής του Shito Ryu Karate πέθανε στην Οζάκα, Ιαπωνία το Μάιο, το 1952 στην ηλικία 64 και άφησε το όνομα και την τέχνη του σε κάθε καρδιά κάθε ενός Καρατέκα του Shito Ryu.

Απόστολος Καψάλης

Διαβάστηκε 719 φορές