Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 10:40

Hironori Ohtsuka - Wado Ryu Karate

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

otsuka23915O sensei Hironori Ohtsuka γεννημένος το 1892 στην Ιαπωνία, πρωτογνώρισε τις πολεμικές τέχνες μέσω του οικογενειακού του κύκλου. Στο σχολείο διδάχτηκε Jiu Jitsu, μια πολεμική τέχνη η ουσία της οποίας είναι η έμφαση στην φυσική και την αρμονική κίνηση και με την οποία ασχολήθηκε και στα φοιτητικά του χρόνια.

Ο Ohtsuka μελέτησε διαφορετικές μορφές του Jiu Jitsu πειραματιζόμενος μεταξύ των στυλ, ωστόσο ανέπτυξε και βελτίωσε ορισμένες τεχνικές σε συνδυασμό με άλλες «καινοτόμες» δικές του τεχνικές. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με το Jiu Jitsu, ο Ohtsuka έμαθε πολλά για ττη λειτουργία των atemi , τα «ζωτικά σημεία» του σώματος.

Όταν ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα σε Ιαπωνική τράπεζα, γνώρισε τον ιδρυτή του Aikido, Morihei Ueshiba. Επιθυμία του ήταν να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις πολεμικές τέχνες και όταν του δόθηκε η δυνατότητα, σταμάτησε να εργάζεται στην τράπεζα και αφοσιώθηκε εξολοκλήρου στη μελέτη και εξάσκηση των πολεμικών τεχνών.

Το 1920, του απονεμήθηκε ο υψηλότερος βαθμός στο Shindo Yoshin Ryu Jiu Jitsu, ως τέταρτος Μεγάλος Μaster της τέχνης. Με το Καράτε ήρθε σε πρώτη επαφή το 1922 στο «φεστιβάλ των σπορ» στο Τόκιο, μια γιορτή στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι πολεμικές τέχνες. Ο sensei Gichin Funakoshi είχε προσκληθεί να παρουσιάσει το Okinawa Καράτε. O Ohtsuka εντυπωσιασμένος επισκέφτηκε τον Funakoshi Sensei για να συζητήσει μαζί του τεχνικές και άλλες πτυχές του Καράτε. O Funakoshi Sensei, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, παρέτεινε την επίσκεψή του στο Τόκιο, και συμφώνησε να τον διδάξει όλα όσα ήξερε για το καράτε. Μέσα σε διάστημα ενός έτους o Ohtsuka Sensei είχε μελετήσει όλα τα kata.

Ωστόσο κάποιες τεχνικές τον προβλημάτισαν γεγονός το οποίο τον έκανε να προσπαθήσει να κατανοήσει βαθύτερα το Καράτε ενώ εξασκήθηκε στα kata και με τον ιδρυτή του shito-Ryu Karate. Έχοντας γίνει Chief Insturctor του Shinto Yoshin Ryu Jiu-Jitsu και βοηθός εκπαιδευτής στο dojo του Funakoshi sensei, ο Ohtsuka αποφάσισε να επικεντρωθεί σε ένα πιο «ρευστό» είδος καράτε, δημιουργώντας το δικό του στυλ καρατε, το wado.

Το 1934 το wado-ryu αναγνωρίστηκε από την Ομοσπονδία των Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών ενώ το 1938 ο Ohtsuka sensei τιμήθηκε με το αξίωμα του Renshi go. Το επόμενο έτος η Ιαπωνική Ομοσπονδία πολεμικών τεχνών ζητά από όλα τα διαφορετικά στυλ καράτε να καταχωρίσουν τα ονόματα τους και ο Ohtsuka καταχωρεί το όνομα wado ryu. Το 1942 ξεκινά την προπόνηση στο wado ryu karate και ο μεγάλος δάσκαλος TATSUO SUZUKI.

Ο Ohtsuka Sensei έλαβε από τον αυτοκράτορα Hirohito τον τίτλο «Kun Goto Suokuo Kyoku Jiu Jitsu Shou» για την αφοσίωσή του στη διδασκαλία του καράτε. To 1972 O πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών, μέλος της Ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας, τίμησε τον Ohtsuka με τον ανώτερο και πιο σεβάσμιο τίτλο που είχε λάβει ποτέ δάσκαλος του καράτε, τον τίτλο του «Meijin» – (10ο Dan).

Διαβάστηκε 430 φορές