Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 16:02

Συνέντευξη με τον sifu Δημήτρη Κιτσώνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

300580 2300213899417 1107778061 nΤο περιοδικό Dynamicsports.gr δημοσιεύει την συνέντευξη που πήρε από τον sifu Δημήτρη Κιτσώνη, προπονητή του Αθλητικού Συλλόγου "Πηγή του Νεαρού Δάσους - Αιγάλεω ".

1) Πότε ξεκινήσατε Kung fu και για ποιό λόγο;
Η ενασχόληση μου με το Κούνγκ Φου ξεκίνησε το 1986 σε ηλικία 17 ετών, που μαζί με την οικογένεια μου μετακομίσαμε στην Αθήνα, δεδομένου ότι στην επαρχία που μέχρι τότε ζούσαμε, δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια σχολή οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης.Ο κύριος λόγος όπως και σε πολλά παιδιά της ηλικίας μου τότε ήτανε οι ταινίες με ήρωες τον Μπρούς Λη, Τζάκι Τσάν κ.ο.κ. που την δεκαετία του ’80 ήταν στο απόγειο τους.

297168 2300214779439 2118666309 n2) Μιλήστε μας για την εκπαίδευσή σας.
Ξεκίνησα το 1986 κάνοντας Φου Τζο Πάι (Fu Jow Pai) με δάσκαλο τότε τον Κώστα Τσολίγκα και στην συνεχεία Χουνγκ Γκαρ (Hung Gar) με τον ίδιο έχοντας πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στην συνέχεια δοκίμασα και διαφορετικές τέχνες όπως το μουάι τάι (muai tai), αλλά η αγάπη μου για το Κούνγκ Φου με οδήγησε στο Παραδοσιακό Σαολίν Κουνγκ Φου και έτσι από το2008 ξεκίνησα στην «Πηγή του Νεαρού Δάσους» έχοντας την τύχη να έχω δασκάλους αρχικά τον Μιάο Ντιέν και στην συνέχεια τον Μιάο Τζιέ ή αλλιώς Σι Γιάν Ία 释延業που πραγματικά και γνώριζαν αλλά και αγαπούσαν το Σαολίν Κουνγκ Φου.
Το 2009 επισκέφθηκα για πρώτη φορά τους ναούς Σαολίν και Φα Ουάνγκ στον οποίο και διέμεινα για έναν σχεδόν μήνα όπου ακολούθησε σκληρή εξάσκηση στο παραδοσιακό Σαολίν ακολουθώντας το αυστηρό πρόγραμμα 8ωρης καθημερινής κατάρτισης που πέραν της βασικής κατάρτισης Σάο Λιν Τζίν Μπεν Κουνγκ (Jin Ben Gong), περιλαμβάνει παραδοσιακές Σαολίν Κουνγκ Φου φόρμες, Τάο Λου 套路 (Tao Lou) - ένοπλα και άοπλα, Τσιν Να 擒拿 (Qin Na) "Κλειδώματα - αρπαγές", μαλακό και σκληρό Τσι Κουνγκ 气功 (Qi Gong) καθώς και άλλων εσωτερικών συστημάτων (Τζιν Γκανγκ Τσουάν 金刚拳 κ.α.)
Το 2012 έλαβα τον τίτλο του εκπαιδευτή Σαολίν Τσο Λιάν (Jian Lian) από τον δάσκαλο Σι Χανγκ Τζουίν, και τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ξεκινήσαμε την λειτουργία της νέας σχολής "Πηγή του Νεαρού Δάσους" στο Ηράκλειο της Αθήνας μαζί με τον δάσκαλο Τσελεπή Ανδρέα.
Το 2014 αναγνωρίστηκα τιμητικά ως "πνευματικό παιδί" του ηγούμενου του ναού Σαολίν, Σι Γιούνγκ Σιν 释永信 και μπαίνοντας επίσημα κάτω από την γενεαλογία του ναού Σαολίν με το όνομα Σι Γιάν Σι 释延希 (Shì Yán Xī).
Στην 12ετή εκπαίδευση στην Κίνα η οποία συνεχίζεται, μεταξύ άλλων, Δάσκαλοι μου έχουν διατελέσει ο Σι Γιάν Ία 释延業 (Shì Yán Yè), ο Σι Ντε Γιάνγκ 释德杨, ο Σι Χανγκ Τζουίν 释恒君 καθώς και ο Σι Γιάν Σουάν 释延炫 αρχιεπαιδευτής του ναού Σαολίν.
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στην εξάσκηση μου αποτελεί το Τσεν Τάι Τσι Τσουάν 陈太极拳 (Chen Tai Ji Quan) με δάσκαλο τον Ουάνγκ Τζαν Γκουό 王战国 (Wáng Zhàn Guó), ανιψιό του Ουάνγκ Σιάν 王西安 (Wáng Xī'ān) στο χωριό Τσεν Τζιά Γκόου 陳家溝 (Chén Jiā Gōu).

P823089313) Ποιες είναι οι σημαντικότερες αναμνήσεις σας;
Οι περισσότερες και κυριότερες αναμνήσεις μου είναι από τα ταξίδια και τις πολύωρες και εξαντλητικές εκπαιδεύσεις στην Κίνα τόσο στους ναούς Σαολίν και Φα Ουάνγκ όσο και στο χωριό Τσεν Τζιά Γκόου.
Αυτό όμως που έχει μείνει χαραγμένο στην καρδιά μου είναι η πρώτη φορά στον Ναό, η υποδοχή από τους κινέζους μαθητές οι πρώτες προπονήσεις το πρωινό ξύπνημα στις 4:45 με την σφυρίχτρα και η εκπαίδευση ακούγοντας ψαλμούς από τους μοναχούς και τα γκόνγκ.

20151028 0958264) Ποιά τα οφέλη που αποκομίσατε από την εκπαίδευσή σας στο Kung fu;

Τα οφέλη που έχω αποκομίσει είναι πολλά τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Πέραν του προφανές δηλαδή καλή σωματική και πνευματική υγεία, έννοιες όπως Ήθος, σεβασμός, υπομονή, επιμονή, αυτογνωσία, που στις μέρες μας δύσκολα κατανοούνται, μέσα από την εξάσκηση και το Shaolin Gong fu κομίζονται ευκολότερα δίνοντας σου εφόδια σε όλες της πτυχές της ζωής σου.

20151028 1002195) Μιλήστε μας για τους μελλοντικούς στόχους σας
Ο στόχος είναι ένας, η περεταίρω ανάπτυξη του Shaolin Gong fu και Chen Tai Ji Quan στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι τόσο παιδιά όσο και ενήλικες να ασχοληθούν με αυτά, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας να αποκομίσουν όλα αυτά τα οφέλη μας προσφέρουν τόσο το Shaolin Gong fu όσο και το Chen Tai Ji Quan.

20151029 07200616) Σε ποιο σύλλογο είστε προπονητής;
Μετά από 10 χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2012 που μαζί με τον φίλο και δάσκαλο Τσελεπή Ανδρέα είχαμε την σχολή Παραδοσιακού Σαολίν Κουνγκ Φου & Ται Τσι "Πηγή του Νεαρού Δάσους" Νέου Ηρακλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ανέλαβα την νέα σχολή Παραδοσιακού Σαολίν Κουνγκ Φου & Ται Τσι "Πηγή του Νεαρού Δάσους " Αιγάλεω που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Παλαιών Πατρών 19 & Ρήγα Φεραίου στο Αιγάλεω.

Διαβάστηκε 259 φορές