Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 07:56

Συνέντευξη με τον Master Καψάλη Απόστολο  

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

1 1 Small

Το περιοδικό Dynamicsports.gr δημοσιεύει την συνέντευξη που πήρε από τον Master Καψάλη Απόστολο. Από το 2001 έως και σήμερα, είναι προπονητής στον “Αθλητικό Σύλλογο Φιλοσοφικών Πολεμικών Τεχνών Αιτωλοακαρνανίας”, επί της Οδού Δασκαλοπούλου 7, πλησίον Πλ. Χατζοπούλου στο Αγρίνιο.

1) Πότε ξεκινήσατε Πολεμικές Τέχνες και για ποιό λόγο;

Γεννήθηκα το 1968 και κατάγομαι από το Αγρίνιο Αιτωλ/νίας και η ασχολία μου με τις μαχητικές τέχνες, ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 11 ετών για τους λόγους που ξεκινούσαν τότε οι περισσότεροι.
Λόγω του σωματότυπού μου, τα υπόλοιπα παιδιά ξεσπούσαν πάνω μου και έτσι πήρα την απόφαση.


Χωρίς τίτλο 5 Small

Περιπλανήθηκα σε διάφορες σχολές με διάφορους, ευτυχώς (καλής γνησιότητας δασκάλους), κάνοντας Πυγμαχία με τον Δευτεραθλητή Καναδά Κυρίτση Γεώργιο και τις ελεύθερες ώρες μου ασκώντας πολεμικές τέχνες της Άπω Ανατολής που έβρισκα μέσα σε κάποια εκπαιδευτικά περιοδικά της εποχής.
Το κενό αυτό που ένοιωθα, ήρθε να καταρριφθεί, όταν εντελώς ένα τυχαίο γεγονός με έφερε σε έναν δάσκαλο στο Αγρίνιο, τον Κώστα Κούρο ο οποίος δίδασκε ένα Ινδο-Θιβετανικό σύστημα Κουνγκ Φου “Tai Nui Kung Fu”, πρόγονος του “Tai Nei Chuan Kung Fu”.
Τότε πλέον, ένιωσα πραγματικά ότι βρήκα έναν Sifu (πραγματικό δάσκαλο).

5 Small

2) Μιλήστε μας για την εκπαίδευσή σας.

Από την αρχή, μέσα μου ένιωσα να με άγγιξε ένα αόρατο πνεύμα και όρισε ότι αυτός είναι ο δρόμος μου και αποφάσισα να τον κατακτήσω όσο ψηλά και δύσκολα προσβάσιμη αν ήταν η κορυφή του βουνού, ήθελα να τον ακολουθήσω σωστά, με εντιμότητα, σοβαρότητα και ήθος, έτσι, έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου να ακολουθήσω το δύσκολο μονοπάτι για την κατάκτηση της, πηγαίνοντας πάντα μπροστά, χωρίς να κοιτάζω πίσω και να μην απογοητεύομαι από τίποτε.
Με έμπνευση ένα περιοδικό πολεμικών τεχνών που εκδιδόταν τότε, το "Yin Yang" και από τον δάσκαλό μου που συχνά μου ανέφερε με δέος για το τι πραγματικά γίνεται πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας στις μαχητικές τέχνες, καθημερινά με μεγάλη αυταπάρνηση από αυτά που έκαναν οι νέοι της ηλικίας μου, γυμναζόμουν αδιάκοπα, εξαντλητικά & καθημερινά τρεις έως τέσσερις ώρες με τον Sifu μου, ο οποίος και με έμπασε στα μυστικά του Tai Nui Kung Fu, στην τεχνοτροπία (Yin-Yang, σκληρό-μαλακό, κύκλος-ευθεία, άμυνα-επίθεση) ταυτόχρονα, και άλλες 3-4 ώρες μόνος μου, έως ότου να μην μπορώ άλλο.
Ο Sifu Κούρος, ήταν 4ο Dan, προσωπικός μαθητής του Λιβανέζου Gr. Master/Sijo Jean Jackib El Khoury, ο οποίος ήταν 10 Shash στο Κουνγκ Φου και Ιδρυτής του "Tai Nui Kun Chan Chi" όπως αλλιώς ονομαζόταν και 10 Dan στο "Shindo Ryu Okinawa Karate Do".
Επίσης, ήταν ιδρυτής σε μία από τις Αρχαιότερες Οργανώσεις Πολεμικών Τεχνών στον κόσμο της Διεθνής Ένωσης Μαύρων Ζωνών I.B.B.A. (International Black Belt Association) που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Οι λεπτές, αναπνευστικές, κυκλικές (ταυτόχρονης άμυνας & αντεπίθεσης) κινήσεις του "Tai Nui Kun Chan Chi" και οι εκρηκτικές, ευθύγραμμες, σκληρής δύναμης κινήσεις του "Shindo Ryu Okinawa Karate Do, συνδυαζόμενες μεταξύ τους, δημιουργούσαν έναν μαχητή που δεν έχει προηγούμενο.

Πεθαίνοντας ο Sifu Κούρος, ξεκίνησα ξανά πυγμαχία όπου ήρθε το χαρτί για τον στρατό.
Εκεί εκπαιδεύοντας τους μόνιμους στο κομμάτι της αυτό-άμυνας, πέρασε ο καιρός και γυρνώντας στο Αγρίνιο, μη βρίσκοντας κάτι άλλο, ξεκινάω Tae Kwon Do με τον Κουτρούμπα Γεώργιο, εξασκώντας ταυτόχρονα και το Tai Nui Kung Fu που είχα διδαχθεί.
Επειδή όμως δεν μου ταίριαζε φεύγω για την Πάτρα με σκοπό να αναζητήσω κάποια σχολή που να διδάσκονται οι πολεμικές τέχνες, έτσι όπως τις είχα οραματιστεί, από δασκάλους που να έχουν όλο το "πακέτο" που αρμόζει σε έναν δάσκαλο πολεμικών τεχνών.
Μετά από έλεγχο σε όλες τις σχολές της Πάτρας, όλων των στυλ, τελικά κατέληξα στον Master Γεώργιο Παπαθεοδωρόπουλο, Μαύρη Ζώνη 5ο Dan στο "Okinawa Te Tai Karate Do" προσωπικός μαθητής του Soke Bill Zahopoulos 10 Dan στο Karate και Ιδρυτής του Okinawa Te Tai Karate Do.
Έτσι, από εκείνη την στιγμή, έβαλα ως σκοπό της ζωής μου ένα δικό μου Ντότζο, πάνω στην τέχνη του Καράτε.
Στην αρχή η προπόνηση ήταν σε νορμάλ ωράριο, βλέποντας όμως την μαγεία της τέχνης και την ομοιότητα με το Κουνγκ Φου που είχα ήδη ασκήσει, οι μέρες προπόνησης αυξήθηκαν σε 5 ώρες καθημερινά, συν τις ώρες που ασκούσα την τέχνη και εκτός Ντότζο.

Μέσα σε 27 μήνες, είχα κατακτήσει την Μαύρη Ζώνη 1ο Νταν από τον δάσκαλο του δασκάλου μου, Soke Bill Zahopoulo 10 Dan και είχα γίνει το δεξί χέρι του δασκάλου μου ακολουθώντας τον παντού και βοηθώντας τον σε οτιδήποτε μου ζητηθεί.

6 1 Small

Οι προπονήσεις μου ήταν μέχρι αργά το βράδυ καθημερινά και συμμετείχα στη δίωρη σκληρή προπόνηση που πάντοτε ήταν εξοντωτική με τους μαυροζωνάδες από τα πρώτα μου στάδια.
Ο προπονήσεις με τον Master Παπαθεοδωρόπουλο, ξεπερνούσαν τα όριά μας, τότε κατάλαβα αυτό που μας έλεγε ότι τα παγκόσμια πρωταθλήματα άλλων οργανώσεων, είναι απλές καθημερινές προπονήσεις δικές μας.
Το 1993 εντάχθηκα με τον δάσκαλό μου και στο "Shito Ryu Karate".
Το 1994 απόκτησα το Πρώτο (1) Νταν στο Okinawa Te Tai Karate και επίσης
το 1994 απόκτησα το Πρώτο (1) Νταν στο "Shito Ryu Karate"
Το 1996 απόκτησα το Δεύτερο (2) Νταν στο "Shito Ryu Karate" και
το Δεύτερο (2) Νταν της ΕΛ.Ο.Κ. (τότε Ε.Ο.Ε.Κ.) και μετά από λίγους μήνες ενταχθήκαμε και στο "Αρχαίο Ελληνικό Παγκράτιο Άθλημα" όπου συμμετείχαμε από την έναρξη της αναβίωσής του ξανά.
Το 1997 απόκτησα το Δεύτερο (2) Νταν στο Okinawa Te Tai Karate από την Juko Kai International που εδρεύει στην Αμερική.
Το 1998 απόκτησα το Δεύτερο (2) Νταν στο Toi Te Aikijujutsu και γίνομαι
Εκπαιδευτής στο Παγκράτιο αποκτώντας τον βαθμό του Παγκρατιαστή Γ΄.
Την ίδια χρονιά (1998) επιστρέφω στο Αγρίνιο όπου ανοίγει και το Ντότζο παραδοσιακών πολεμικών τεχνών όπως τις είχα διδαχθεί, γιατί εκείνη την περίοδο έλειπε από την πόλη μου.
Το 1999 απόκτησα το Τρίτο (3) Νταν στο Okinawa Te Tai Karate από την Juko Kai International.
Το 2000 φοίτησα και αποφοίτησα από την 1η Σχολή Προπονητών Παγκρατίου.
Το 2001 φοίτησα και αποφοίτησα από την Σχολή Προπονητών Karate και
Το 2001 απόκτησα το Δεύτερο (2) Νταν στο "Shito Ryu Karate από την Kobe Osaka International".
Εμβαθύνοντας πλέον τις γνώσεις μου όλο και πιο πολύ στο Shito Ryu Karate που είναι η τέχνη του Λευκού Γερανού που ήρθε από την Κίνα, και ασκώντας το πιο πολύ πλέον σε συνδυασμό με το Παγκράτιο και το Aiki Jujutsu, που είναι τρεις τέχνες πολύ πλούσιες από μόνες τους η κάθε μία, αλλά και συμπληρώνουν η κάθε μία τις υπόλοιπες δύο, και με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του Soke Bill Zahopoulou, αποφάσισα να αφοσιωθώ σε αυτές.
Tο 2007 απόκτησα το Τρίτο (3) Νταν στο "Shito Ryu Karate"και λαμβάνοντας μέρος σε πολλά σεμινάρια του Shito Ryu Karate,
Tο 2008 απόκτησα το Τέταρτο (4) Νταν στο "Shito Ryu Karate"

To 2014 είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με το Daito Ryu Aiki Jujutsu που ήρθε στην Ελλάδα από τον Shihan Κωνσταντίνο Καρυπίδη, προσωπικό μαθητή του διάδοχου της τέχνης Katsuyuki Kondo, με τον οποίο αποκτώ σχέσεις "δάσκαλου & μαθητή".

7 1 Small
Μετά από συνεχόμενα σεμινάρια στο Shito Ryu, που τα κυριότερα και τα περισσότερα ήταν με τον "Master Ζεύκη Δημήτριο" 7ο Dan Shito Ryu (Shitokai) Karate, κύριο αντιπρόσωπο από το κεντρικό Hobu Dojo της Ιαπωνίας και με τον οποίο είμαι ακόμα μαζί μέχρι και σήμερα, απόκτησα τον τίτλο του Μάστερ, παίρνοντας
Το 2015 το Πέμπτο (5) στο "Shito Ryu Karate" από την "Hellenic Karatedo Shitokai".
Το 2022 το Τέταρτο Νταν (4) Νταν στο "Shito Ryu Karate" από την "World Shitoryu Karatedo Federation".

Όμως, όπως όλοι ξέρουμε ότι “Η ζωή είναι ένας κύκλος”.
Έτσι, την ίδια χρονιά, ο Gr. Master/Sijo Michel Elias Hawi (προσωπικός μαθητής και Διάδοχος του Sijo Jean El Khoury), 10ο Dan στο “Tai Nei Chuan” θέλοντας να αναπτύξει την Νέα/Εξελιγμένη μορφή της τέχνης, έρχεται σε επαφή μαζί μου & μετά από επικοινωνία και σεμινάρια πάνω στις τέχνες του Tai Nei Chuan – Tai Chi Chuan στις 1–6–2018, μου απένειμε τον βαθμό του Boxer. Level (II) 5th Duan στο Tai Nei Chuan από την Παγκοσμίως Πιστοποιημένη Οργάνωση Προέδρων & Επικεφαλής Ιδρυτών Συστημάτων (WORLD SIJO DAI SOKE RENMEI), I.B.B.A. (International Black Belt Association) Διεθνή Ένωση Μαύρων Ζωνών στην οποία είναι και Πρόεδρος & που Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής είναι ο Sijo/Soke John Stover – 10ο Dan Shaolin Siu Lum Fa Kempo.
Από τότε έχουμε συχνή επικοινωνία και διατηρούμε ακόμα προσωπικές σχέσεις "Δάσκαλου & Μαθητή".

Στις 22–6–2019, η IMABI (International Martial Arts Biographical Institute), με καταχωρεί στα αρχεία της με Κωδ. Νο: 22619-26 GR, μετά από κάλεσμα του Μάστερ στο Tai Chi Chuan & Ιδρυτή στην τέχνη Dou Chuan Pai, Bill Drougas.

12 1 Small

3) Ποιες είναι οι σημαντικότερες αναμνήσεις σας;

Δεν θα σας πω τα συνηθισμένα δηλ (όταν βγήκα Πρωταθλητής Ελλάδος κλπ. κλπ.), γιατί έτσι αισθάνομαι σε κάθε προπόνηση.
Οι σημαντικότερες αναμνήσεις μου, είναι οι αισθήσεις που ένοιωθα και νοιώθω ακόμη όταν (ερχόμουν & έρχομαι σε επαφή με τους δασκάλους μου) και (όταν μπαίνω μέσα σε Ντότζο Πολεμικών Τεχνών), οποιασδήποτε τέχνης.
(Συμβαίνει κάτι το μαγικό – με την καλή έννοια – φορτίζουν οι μπαταρίες μου χα χα χα, χα).

13 1 Small

4) Ποιά τα οφέλη που αποκομίσατε από την εκπαίδευσή σας στις Πολεμικές Τέχνες ;

Τα οφέλη που αποκόμισα από την εκπαίδευσή μου στις Πολεμικές Τέχνες δεν ήταν προφανώς οικονομικά, γι’ αυτό και έκανα μία και δύο άλλες δουλειές για να μπορέσω να στηρίξω το πάθος μου. Όμως αυτά που αποκόμισα δεν εξαγοράζονται ούτε με όλα τα πλούτη της Γης.
Μπήκα σε έναν κόσμο ήθους, ευστροφίας, πειθαρχίας, γνωριμιών και σεβασμού από πάρα πολύ αξιόλογα άτομα από όλο τον κόσμο, δύναμης (σωματικής, ψυχικής και πνευματικής), αυτοπεποίθησης, αποφυγής κακών μονοπατιών της ζωής, αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι έβαλα τόσα παιδιά, ενήλικες και ειδικότερα τα τρία υπέροχα παιδιά μου, τον Άγγελο Καψάλη που βρίσκεται στο 2ο Dan (Nidan) στο Shito Ryu Karate, την Κωνσταντίνα Καψάλη που βρίσκεται στο 1ο Dan (Shodan) στο Shito Ryu Karate και την Σαβίνα Καψάλη που βρίσκεται στο 1ο Dan (Shodan) στο Shito Ryu Karate, στον ίδιο δρόμο.

15 2 Small

5) Μιλήστε μας για τους μελλοντικούς στόχους σας

Έχω γράψει ένα "Βιβλίο διδακτικής διδακτέας ύλης από το Τai Nui Kung Fu", αφιερωμένο στον Sifu Κώστα Κούρο που πλέον δεν ζει, με πάνω από 400 φωτογραφίες που απεικονίζουν τα γραπτά κείμενα αυτού.
Έχω έτοιμα προς παράδοση κάποια dvd, πάνω στις τέχνες του Karate, του Aiki Jujutsu, της Αυτό-άμυνας και του Okinawa Kobudo.
Σύντομα, ετοιμάζω την έντυπη βιβλιογραφία μου, και θα εκτεθεί στο κοινό με περισσότερες λεπτομέρειες και έχω ήδη βάλει εμπρός την " συγγραφή τεσσάρων ακόμα βιβλίων διδακτέας ύλης" πάνω σε κάποια από τα στυλ που διδάχθηκα και κάποιες ιδιαίτερες τεχνικές, οι οποίες αφορούν μαθητές, αλλά και δασκάλους όλων των πολεμικών τεχνών!!!!!!!!!!!!!!!!!

16 1 Small

6) Σε ποιο σύλλογο είστε προπονητής;

Από το 2001 έως και σήμερα, είμαι προπονητής στον “Αθλητικό Σύλλογο Φιλοσοφικών Πολεμικών Τεχνών Αιτωλοακαρνανίας”, επί της Οδού Δασκαλοπούλου 7, πλησίον Πλ. Χατζοπούλου στο Αγρίνιο.

7) Σας ευχαριστούμε πολύ!!!

Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας στο τόσο πλούσιο σε ενημέρωση περιοδικό σας.

25 Small

24 1 Small

22 1 Small

19 Small

17 Small

 

 

Διαβάστηκε 2854 φορές