Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 09:25

Συνέντευξη με την Σταυρίδου Αλεξάνδρα – Αθλήτρια και Εκπαιδεύτρια του Α.Σ. Αρτέμιδας “Αριστόμαχος”

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 1Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Σαολίν Κουνγκ Φου;
Η πρώτη επαφή μου με τοΣαολίν Κουνγκ Φου είχε γίνει ήδη από την παιδική μου ηλικία. Ζούσα σε ένα σπίτι γεμάτο κουνγκ φου, καθώς ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος Σαολίν Κουνγκ Φου ήδη για πολλά χρόνια και φυσικά τα αδέρφια μου είχαν ασχοληθεί με τη συγκεκριμέμενη πολεμική τέχνη πολύ πριν από εμένα. Επομένως, είχα άπειρα ερεθίσματα σχετικά με τη συγκεκριμένη τέχνη. Γύρω στα 6 έτη μου έκανα την πρώτη μου προπόνηση, σχεδόν για ένα χρόνο, αλλά επίσημα ξεκίνησα το Σαολίν Κουνγκ Φου τον Οκτώβριο του 2010. Φέτος έχω κλείσει επίσημα 11 χρόνια εξάσκησης στο συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 2
2) Για ποιο λόγο ξεκίνησες πολεμικές τέχνες;
Θυμάμαι από μικρό παιδί να έχω μία αδυναμία στις πολεμικές τέχνες. Μάλιστα, η αγαπημένη μου παιδική ταινία ήταν η “Μουλάν” την οποίο έχω δει άπειρες φορές με αποτέλεσμα να έχω μάθει τους διαλόγους σχεδόν απ' έξω. Όπως είναι φυσικό, καθοριστικό ρόλο για την ενασχόλησή μου με το Σαολίν Κουνγκ Φου έπαιξε και το γεγονός ότι τόσο ο πατέρας μου όσο και τα αδέρφια μου έιχαν ασχοληθεί με αυτό αλλά και το γεγονός ότι ο πατέρας μου είχε δημιουργήσει με τους μαθητές του μία σχέσης αγάπης που έμοιαζε πολύ με την “οικογενειακή θαλπωρή”. Θυμάμαι ξεκάθαρα άπειρες στιγμές με τους μαθητές του στο σπίτι μας, άλλες πιο ευχάριστες από κάποιες άλλες, με εμένα παιδί να τα παρατηρώ όλα. Συνεπώς, η ενασχόλησή μου με το Σαολίν Κουνγκ Φου έγινε με φυσικό τρόπο και με την καρδιά μου γεμάτη ήδη αγάπη και θαυμασμό για την συγκεκριμήνη πολεμική τέχνη.

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 3
3) Ποιές οι διακρίσεις που έχεις πετύχει;
Έχω κάποιες διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό όσον αφορά αγώνες και πολιστικά φεστιβάλ. Η πρώτη μεγάλη διάκριση μου ήταν το Σεπτέμβριο του 2012 στο Βερολίνο στο “Πρώτο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Φεστιβάλ Σαολίν” που διεξήχθηκε από τον ίδιο το Ναό Σαολίν, στο οποίο κατέκτησα την πρώτη θέση σε φόρμα με Κοντό Όπλο (βεντάλια) και την δεύτερη θέση σε άοπλη φόρμα (φόρμα με γυμνά χέρια). Τον Οκτώβριο του 2014, ακολούθησε η δεύτερη σημαντική διάκριση μου στο “Τρίτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σαολίν” στο Λονδίνο, όπου κατέκτησα την δεύτερη θέση σε άοπλη φόρμα και σε φόρμα με όπλο, υπό την πίεση των Πανελληνίων Εξετάσεων. Στην Ελλάδα, έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλά Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών και σε επιδείξεις καθώς και Πανελλήνια πρωταθλήματα, που έχουν διοργανωθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Γου Σου – Κουνγκ Φου (Ε.Ο.Γ.Κ.Φ). Τον Απρίλιο του 2016 κατέκτησα την πρώτη θέση στο “17ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γουσού Κουνγκ Φου” σε φόρμα με γυμνά χέρια, ενώ τον Απρίλιο του 2017 στο “18ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γουσού Κουνγκ Φου” κατέκτησα την δεύτερη θέση σε φόρμα με σπαθί. Στο “19ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γουσού Κουνγκ Φου”, τον Μάρτιο του 2018, κατέκτησα την πρώτη θέση σε άοπλη φόρμα.
Τον Ιούλιο του 2015 έδωσα εξετάσεις στην Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γουσού της Λουογιάν όπου πήρα επάρκεια διδασκαλίας, ενώ τον Μάρτιο του 2016 πήρα πιστοποίηση ως εκπαιδεύτρια Σαολίν Τσουάν από το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσάνγκτσουν, στην Κίνα. Ενώ το 2021 πήρα το δίπλωμα και το 3ο βαθμό Ντουάν από την Ελληνική Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου (Ε.Ο.Γ.Κ.Φ).

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 4
4) Μίλησέ μας για τους επόμενους στόχους σου
Το Σαολίν Κουνγκ Φου έχει γίνει κομμάτι πλέον του εαυτού μου και της ζωής μου, για μένα δεν είναι απλά μια πολεμική τέχνη. Μέσα από αυτό δόμησα τον χαρακτήρα μου, έχτισα τις βάσεις της προσωπικότητας μου,δημιούργησα αναμνήσεις με τους δασκάλους μου, που είναι οικογένεια για εμένα, αλλά φυσικά και με τους συναθλητές μου με τους οποίους περάσαμε όμορφες, δύσκολες και απαιτητικές στιγμές. Οπότε δε θα μπορούσα να πω ότι έχω σκοπό να το βγάλω από τη ζωή μου γιατί δε μπορώ να με φανταστώ χωρίς να κάνω Σαολίν Κουνγκ Φου. Επομένως, ο στόχος μου είναι να συνεχίσω να εξασκούμαι σε αυτό μέχρι την στιγμή που δε θα υπάρχω σε αυτό τον κόσμο, ανέξάρτητα από τις διακρίσεις ή τα πτυχία που μπορεί να ακολουθήσουν καθώς για εμένα είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Μιας όμως και είμαι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ή πιο απλά δασκάλα, θα ήθελα να γίνω Δασκάλα και Στο Σαολίν Κουνγκ Φου και να διδάσκω στο μέλλον.

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 5
5) Μίλησέ μας μας για τον σύλλογο που γυμνάζεσαι και για τον προπονητή σου.
Ο σύλλογος που γυμνάζομαι είναι ο Α.Σ. Αρτέμιδας “Αριστόμαχος”. Ο πρώτος και βασικός προπονητής μου, είναι ο ίδιος ο πατέρας μου. Πολλοί ίσως το ακούσουν αυτό και σκεφτούν ότι η πορεία μου στο κουνγκ φου ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα ή ότι είχα κάποια παραπάνω οφέλη από άλλους συναθλητές μου. Αλλά ήταν ακριβώς το αντίθετο. Δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να έγινε κάποιος διαχωρισμός προς το πρόσωπό μου από τον προπονητή και πατέρα μου αλλά ούτε εγώ είδα τον εαυτό μου διαφορετικά από τους συναθλητές μου. Προσπαθούσα για το καλύτερο δυνατό χωρίς ίχνος ανταγωνισμού. Φυσικά, πολλές φορές στην εκπαίδευση μας βοηθούσαν και παλαιότεροι μαθητές του “Σιφού”, όπως αποκαλείς τον Δάσκαλο στο Κουνγκ Φου. Ο σύλλογος μας έχει δημιουργηθεί με θεμέλια την αγάπη και τον σεβασμό και βάζει μπροστά πάντα την ψυχική υγεία του αθλητή. Όσον αφορά το κομμάτι της σωματικής άσκησης, όπως ίσως να γνωρίζετε, είναι ιδιαίτερη απαιτητική τόσο στο ζέσταμα όσο και στην έξασκηση στις φόρμες, άοπλες και ένοπλες. Απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωση και αρκετή υπομονή και επιμονή. Όμως αποκομίζεις ιδιαίτερα οφέλη σωματικά, πνευματικά και ψυχικά που μόνο αν ασχοληθείς ουσιστικά με το Σαολίν Κουνγκ Φου μπορείς πιο έυκολα να καταλάβεις.
Τέλος, η αγάπη που τρέφω για τον προπονητή μου τον κύριο Ιορδάνη Σταυρίδη, που για μένα ο συγκεκριμένος έχει ξεπεράσει την έννοια του “προπονητή” και έχει φτάσει στον όρο
“Δάσκαλος”, διαφέρει από αυτήν που του έχω σαν πατέρα, είναι τεράστια και δεν θα τον άλλαζα για κανέναν άλλον προπονητή ακόμα και αν ήταν ο καλύτερος στον κόσμο.

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 6

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 7

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 8

Σταυρίδου Αλεξάνδρα – Αθλήτρια και Εκπαιδεύτρια του Α.Σ. Αρτέμιδας “Αριστόμαχος”

Διαβάστηκε 1096 φορές